1348

Fața nevăzută a Maidanului! Arta din spatele gloanțelor (Foto)



Maidan. 22 februarie 2014. După luni întregi de violență privim înapoi cu regret și jale. S-ar părea că nimic nu poate fi reîntors, nimic nu are suficiente motive să argumenteze zecile de morți și miile de răniți. Și totuși, printre lacrimi vedem o cale de regăsire: arta!
Maidanul a unit mai mult ca niciodată artiști, muzicanți, poeți, care prin creațiile lor au colorat zilele revoluționare. Grupul de artiști format pe baricadele Maidanului, Мистецька сотня, a reprezentat o forță de adevăr și valoare. Scuturi colorate, caricaturi ale politicienilor, sunete de pian printre gloanțe: toate au devenit un simbol al rezistenței.
Creația Maidanului este deosebită: de la lucrări profesioniste la cele făcute din pasiune. Aici ai putut vedea fotografii în regiunea Pieții Europei și asculta o interpretare excepțională la pian lângă Administrația din Kiev.
‘’ Мистецька сотня s-a organizat ca reacție la cele întâmplate pe Maidan. Fie artist sau muzician, cu toții au reacționat prin lucrările lor cu sens la crimele zdrobitoare’’, spune Olga, membru al grupării.
Ei au organizat proiecte excepționale. Ei au demonstrat că arta poate fi o armă împotriva adevăratelor arme. Printre proiecte cunoscute sunt sesiunile foto organizate chiar pe Maidan pentru a transmite mesajul că protestatarii nu sunt singuri sau picturile frumoase realizate de artiști locali. Pe 26 ianuarie în Casa Ucrainei s-a deschis biblioteca Maidanului. Ulterior au fost realizate o serie de clipuri video cu un mesaj tulburător despre Maidan și oameni.

Impactul și realizările acestor proiecte artistice le poți vedea din fotografiile de mai jos, precum și din clipul video în care un pianist interpetează o compoziție de Ludovico Einaudi.


















yupi.md/
 
0