3003

Revoluția portocalie v2.0

NOI PROTESTE în Piața Universității. Câteva zeci de persoane au continuat MANIFESTAȚIA în garniturile de metrou | VIDEO  
Autor:  Petrişor Cană,  Ana-Maria Adamoae
După aproape două luni, Piața Universității din București a fost din nou, în această seară, scena unor acțiuni spontane de protest, în urma unor apeluri de mobilizare venite pe rețelele de socializare. Printre nemulțumirile protestatarilor, care au manifestat timp de câteva ore, s-au numărat modificările aduse codului penal și corupția politicienilor.



1 /8.


UPDATE. 20.45. O parte dintre protestatari s-au mutat la metrou. În subteran, ei scandat, preţ de câteva zeci de minute, în staţia Piaţa Universităţii. Apoi, s-au urcat în garnitura de metrou, unde liderul Alexandru Alexe a continuat să strige şi să mobilizeze oamenii, printr-o portavoce.
CLICK AICI PENTRU A VEDEA IMAGINI LIVE
La stația Eroilor, grupul venit de la Piața Universității s-a întâlnit cu alte câteva zeci de manifestanți.
UPDATE 20.20. Jandarmeria Bucureşti a anunţat încheierea manifestaţiei. "Au plecat cea mai mare parte. Au rămas doar câţiva care stau, în mod obişnuit, în faţa Teatrului Naţional", ne-a explicat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache.
Printre revendicările semnalate de protestatari se numără şi modificările aduse noului Cod Penal şi cel de Procedură Penală care, spun manifestanţii, au darul de a-i proteja pe parlamentari. ”Retragerea infamelor inițiative legislative care vizează modificările aduse codului penal, legii amnistiei, precum și respingerea proiectului de modificare a legii exproprierii”.
O altă revendicare este modificarea legii partidelor politice pentru relaxarea condițiilor de înființare a acestora. ”Dacă altfel nu se poate, putem să înființăm noi o formațiune politică sau să candidăm în nume propriu pentru a accede în Parlament unde să ne susținem punctele de vedere”, a explicat un protestatar.
Protestul a fost anunţat pe retelele de socializare. Organizatorii spun că au fost invitați să participe peste 50.000 de români, câteva mii răspunzând deja invitației.
Mesajul protestatarilor: "Apelul este dat tuturor românilor care doresc un viitor mai bun pentru țara noastră, este un protest: Împotriva corupției sistematice care a năpădit întregul spectru politic actual. Este un protest împotriva ipocriziei, nesimțirii și lipsei de scrupule a politicienilor mioritici. Este un protest împotriva trădării calificate de care se fac vinovați conducătorii. Este un protest pentru viitorul NOSTRU".
Din informațiile obținute de la Jandarmeria București, zeci de oameni au început să se strângă, începând cu ora 17.00, la fântâna din Piaţa Universităţii. Mulţi dintre ei s-au mobilizat pe Facebook. Majoritatea se opun exploatării gazelor de şist şi strigă împotriva Guvernului. Mesjele postate pe site-urile de socializare precum "Uniţi salvăm".
La ora 19.00 grupul de persoane s-a împărțit în două. Unii protestau în faţa Teatrului Naţional, iar ceilalți în dreptul Facultăţii de Arhitectură.
Asta după ce, cu o jumătate d eoră mai devreme, aproximativ 100 de persoane plecaseră spre Piața Victorie, dar s-au oprit la Piaţa Romană, de unde au făcut cale întoarsă. 
Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache a precizat pentru EVZ că este vorba despre un miting neautorizat. "Au avut două tentative de a pătrunde pe carosabil, dar am intervenit pentru a împeidica acest lucru", a spus Georgian Enache


 
0