883

Merhaba, Asker! ;)


 
 
 
Preşedintele Traian Băsescu se află într-o vizită de stat în Turcia pentru a duce mai departe planul început în decembrie 2011, când cele două state semnau, la Ankara, Parteneriatul Strategic. „Vizita mea are un singur obiectiv: consolidarea şi creşterea relaţilor bilaterale. Avem excelente relaţii politice şi economice, iar dezvoltare acestora este la fel de importantă pentru ambele ţări. Aş vrea să mulţumesc comunităţii de afaceri turce, care a investit 5 miliarde de dolari în economia României”, a spus preşedintele, într-o conferinţă de presă comună cu Abdullah Gul, preşedintele Turciei. De altfel, Gul a subliniat şi el importanţa parteneriatului dintre România şi Turcia. “Relaţiile dintre ţările nostre se află la un nivel excepţional. Trebuie să reprezentăm, o ţară pentru alta, cel mai important partener economic din zona Balcanilor. În acest moment, schimburile economice dintre ţările noastre ating şase miliarde de dolari şi intenţionăm să atingem un volum de 10 miliarde de dolari”, a spus Gul.
 
Turcii, poftiţi să investească

Cifrele arată că, în primele 11 luni ale anului 2013, Turcia a continuat să fie primul partener comercial al României din afara UE şi al patrulea partener în cadrul schimburilor internaţionale totale ale României ( după Gemania, Italia şi Franţa), arată un raport al Administraţiei Prezidenţiale. În ce domenii pot investi turcii în România pentru a spori cifrele acestui partenariat economic? Aceast a fost întrebarea primită de Traian Băsescu, în timpul conferinţei de presă de la Palatul prezidenţial, din partea unui jurnalist turc. Răspunsul: “România e interesată de participarea firmelor turceşti în construcţiile ce vor fi demarate din următorul buget al UE: construcţii de autostrăzi. Suntem interesaţi în prezenţa firmelor turceşti în industria alimentară, pentru a valorifica producţia agricolă, pentru că nu avem suficientă capacitate de procesare. Suntem interesaţi de prezenţa firmelor turceşti în turism, în energie, atât participare în privatizare a microhidrocentralelor şi termocentralelor, dar şi în partea de distribuţie, valorificare a energiei, sau în investiţii în producerea de energie neconvenţională”, a sunat răspunsul exact al preşedintelui.
 
Şeful statul a ţinut să le reamintească oficialilor şi jurnaliştilor turci faptul că Guvernul României asigură ajutoare de stat pentru investiţii şi, în acest sens, a dat ca exemplu o firmă turcească. “Există o firmă turcească ce a început o investiţie, producător de sticlărie, care a primit de la guvernul României un ajutor de stat de circa 18 milioane euro, pentru a produce sticlă în România. Deci nu există o discriminare dacă ai un proiect viabil”, a spus şeful statului.
 
În acest sens, Traian Băsescu va participa în cursul zilei de joi la Forumul economic româno-turc pentru investiţii şi comerţ, unde va purta noi discuţii ce vizează politica bilaterală.
 
“Creştere economică: 3-4%”
 
La nivel de schimburi internaţionale totale, analiza prezidenţială situa Germania pe primul loc. Preşedintele a folosit acest exemplu chiar la întâlnirea cu comunitatea română din Ankara, un alt semn că scopul intern al vizitei în Turcia a fost focalizat pe latura economică. “În anul 2013 am depăşit, cred, 50 de miliarde de euro la exporturi. Şi nu exportăm oriunde, ci pe piaţa din zona euro, în special în Germania”, le-a transmis preşedintele românilor prezenţi la Ambasada din Ankara. „În 2004, exportam cam 20 de miliarde de euro. Acum, 50”, a mai amintit Traian Băsescu, care a prezentat din nou situaţia macroeconomică a ţării noastre.
 
„România poate face faţă perioadei următoare, care ar trebui să fie o perioadă de creştere. Şi în anul 2014 cred că vom avea o creştere economică mai bună decât cea evaluată de FMI, adică o creştere între 3 şi 4%.E îmbucurător că am reuşit să reducem deficitul bugetar şi deficitul de cont curent. Asta înseamnă că exporturile au crescut suficient de mult pentru a acoperi, aproape, importurile. De la -14% deficit de cont curent, am ajuns la -1 %”, au fost cifrele prezentate de şeful statului.
 
"Merhaba Asker” şi Suleyman
 
Dincole de cifre, preşedintele Traian Băsescu şi-a început vizita de stat cu depunerea unei coroane de flori la Mausoleul Ataturk, în memoria întemeietorului Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk. Apoi, şeful statului român a fost primit de omologul său turc, Abdullah Gul, la Palaltul prezidenţial din Ankara. La ceremonia de primire, Traian Băsescu a salutat garda în limba turcă:"Merhaba Asker!" În traducere, "Bună ziua, soldaţi!". Pe parcursul zilei de joi, şeful statului a mai avut întrevederi cu premierul Turciei, Recep Erdogan şi cu preşedintele Parlamentului turc, Cemil Cicek, însă fără prezenţa presei. Spre seară, şeful statului s-a întreţinut, într-o atmosferă destinsă, cu românii din Turcia sosiţi la Ambasada din Ankara. Aflat pe tărâm turcesc, şeful statului a fost întrebat scurt, dacă urmăreşte serialul Suleyman Magnificul, ce face furori în România şi chiar într-o bună parte a Europei. "Mărturisesc că nu mă uit, deşi toată lumea se uită", a spus, zâmbind,  preşedintele.
 

0