2734

La 20 de ani Sătul să muncească în Rusia, și-a deschis o afacere europeană



Cu banii agonisiți peste hotare și cu ajutorul unor granturi europene, un tânăr de 20 de ani și-a deschis o afacere în satul de baștină. Sătul să muncească la negru prin Rusia, tânărul a revenit acasă, alături de familie, și a hotărât să investească puținii bani adunați într-o plantație de coacăză și ioștă.
Petru Găină din Chițcanii Vechi, r-nul Telenești a muncit două veri în Rusia alături de tatăl său, iar cu banii adunați a decis să-și pună pe picioare propria afacere, ca să nu mai fie nevoit să muncească la negru pe alte meleaguri. După ce s-a documentat bine, a ales să crească coacăză și ioștă, pomușoare provenite din încrucișarea coacăzii și agrișului.
„Am sădit de două ori, pentru că butașii mi-au fost furați”



„Am plecat în Rusia, pentru a-mi face un ban de buzunar, și am văzut cât de greu se muncește la străini și cum se comportă ei. E foarte greu printre străini. De aceea am decis să revin acasă pentru că și aici se poate de făcut un ban. Și dacă de mic am văzut cum părinții mei prelucrau pământul, am decis să investesc în agricultură. Ideea de afaceri mi-a venit după ce am citit un articol despre creșterea coacăzii”, povestește tânărul antreprenor.
La început a fost greu pentru că nu știa nimic nici despre plantații, nici despre gestionarea unei afaceri, dar în trei ani de la demararea proiectului a obținut deja și prima recoltă de 500 kg de pomușoare, pe care le-a vândut la piețele din capitală. „A fost greu. A trebuit chiar să sădesc de două ori o bucată de pământ pentru că o parte din butași mi-au fost furați. Dar ne-am descurcat. Când deschizi o afacere la care nu-i vezi un viitor, e greu să reușești. Trebuie să crezi în ideea ta”, subliniază tânărul.
Agricultura – o afacere riscantă


Până în prezent, Petru Găină a plantat 25 de ari cu coacăză, iar pe alți 17 ari crește ioștă. A investit zeci de mii de lei bani proprii, dar a câștigat și proiecte de microinvestiții. Numai butașii pe care i-a luat din România l-au costat 43 mii de lei. Alți 16 mii de lei, Petru i-a investit în utilaj necesar pentru prelucrarea solului.
Deși investiția pe care a făcut-o Petru este una de durată, deoarece coacăza și ioșta rodesc încă 25 de ani de la plantare, din cauza capriciilor naturii riscul ca recolta să fie compromisă există, iar afacerea este pusă sub semnul incertitudinii. Astfel, pentru a-și proteja investiția și a asigura o recoltă bună, tânărul fermier a aplicat la programul de granturi mici oferit de reprezentanța asociației obștești „Hilfswerk Austria” în Moldova, finanțat de UE. A primit un grant în valoare de 15 mii de euro cu care a procurat o plasă antigrindină care-i va proteja plantațiile nu doar de grindină, ci și de razele ultraviolete, de înghețuri și de insecte.
Europenii susțin antreprenorii moldoveni


„Înainte să am plasa antigrindină era mai riscant, dacă venea o grindină, pierdeam recolta. Dar acum sunt mai încrezut că afacerea mea poate avea un viitor bun”, menționează convingător tânărul. El spune că subvenții ori alt ajutor de la stat nu a avut. „M-au ajutat mai mult europenii. Am câștigat până în prezent trei proiecte de finanțare”, spune Petru. Astfel, pe lângă acest grant, antreprenorul a mai obținut un grant prin intermediul Programului Național de Abilitare Economică a Tinerilor cu care și-a procurat utilaje pentru prelucrarea pământului, iar Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii i-a mai oferit un grant de două mii de euro, bani cu care și-a luat un sistem performant de irigare prin picurare.
Recent, Petru Găină a mai procurat 33 de ari de pământ pentru a planta coacăză roșie și agriș. „Vreau să-mi lărgesc afacerea”, spune ferm tânărul. La moment acesta are un angajat permanent și alți cinci sezonier, dar pe viitor preconizează să mai angajeze câțiva.
În cadrul proiectului implementat de Reprezentanța organizației nonguvenamentale Hilfswerk din Austria, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, au fost finanțate șapte afaceri rurale demarate de moldoveni care au muncit anterior peste hotarele țării. Cei șapte mici antreprenori au beneficiat de granturi în valoare totală de 100 de mii de euro, bani din care și-au procurat echipamente. De asemenea, au fost create 22 de locuri de muncă noi în comunitățile de origine ale beneficiarilor.
În prezent, aproximativ 820 de mii de cetățeni moldoveni lucrează în străinătate.

Un articol de: Ala Coica Contactează autorul

0