1411

Constantin Tănase : Referendumul găgăuz e pe conștiința conducerii R. Moldova

 

 «В фокусе недели»: Местные власти к референдуму готовы

 Ieri, duminică, 2 februarie 2014, la Comrat au avut loc așa-zisul referendum cu două subiecte: 1. Cu privire la aderarea R. Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan şi 2. Cu privire la aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană.
 
 
Da, referendumul a fost declarat ilegal, rezultatele nu vor fi validate, dar asta, cum zic moldovenii, nu ne încălzește…O asemenea situație am avut în perioada primului parlament când acesta anula toate deciziile Tiraspolului, declarându-le ilegale și anticonstiuționale, iar Rusia își vedea de treabă edificând statalitatea Transnistriei. Care a fost efectul acestor „anulări” și „invalidări” am văzut: Transnistria s-a declarat stat independent. Se pare că anume acest scenariu este aplicat azi în Găgăuzia.

 
Acum când „treaba a fost făcută” haideți să răspundem la întrebarea: ce se întâmplă la Comrat? Am impresia că am asistat și mai asistăm la o amplă campanie de dezinformare și manipulare a societății de către administrația centrală de la Chișinău.

 

Nu mai trebuie demonstrat faptul că așa-zisele referendumuri au fost organizate de Rusia și că scopul lor a fost deturnarea cursului proeuropean al R. Moldova.În pofida acestui fapt evident, liderii politici ai R. Moldova n-au scos un cuvânt despre implicarea Rusiei, în schimb i-au acuzat pe comuniști de organizarea „plebiscitului găgăuz”. Da, comuniștii s-au pronunțat pentru așa-zisul referendum, dar mai mult au făcut fum, ca să nu aibă probleme cu electoratul lor, ei nu au avut însă pârghii administrative, cum le-a avut guvernarea.  

 


Pârghiile administrative și politice au fost în mâinile celor două partide principale de la guvernare: PD și PDLM. În Adunarea Populară din autonomie majoritatea (19 deputați) aparțin PD-ului și (2) PLDM-ului. Cum puteau, așadar, comuniștii să organizeze referendumurile? Să înțelegem că deputații PD și PLDM din Adunarea Populară de la Comrat ascultă de Voronin nu de, respectiv, M. Lupu și V. Filat?

 


Iată de ce, actuala guvernare trebuie să răspundă la următoarele întrebări?

 

 

 1. De ce partidele de la guvernare, PD și PLDM, care au majoritatea în Adunarea Populară de la Comrat și care controlează Procuratura, MAI, SIS-ul ș.a.m.d., nu au prevenit desfășurarea referendumurilor?  
 
 

2. Dacă partidele de la guvernare, PD și PLDM, au fost cu adevărat împotriva organizării referendumurilor, de ce nu i-a sancționat pe deputații din Adunarea Populară care se fac vinovați de o crimă gravă - atentat la integritatea teritorială a statului?

 

 


3. De ce nu au fost sancționați în nici un fel bașkanul M. Formuzal, inițiatorul referendumurilor, el fiind membru al guvernului R. Moldova, și I. Dodon care a desfășurat în autonomie o propagandă separatistă foarte activă?
Dacă nu auzim un răspuns clar și argumentat la aceste întrebări suntem în drept să apreciem referendumurile din Găgăuzia drept o provocare politică organizată de Rusia împotriva cursului proeuropean al R. Moldova, Rusia având drept complici morali ai acestei provocări partidele din arcul guvernamental (PD și PLDM), guvernul și parlamentul R. Moldova.

 


Rămâne de văzut ce stă în spatele acestei complicități - diletantismul politic sau niște scopuri politice ascunse ale liderilor de la Chișinău?

 
Un articol de: Constantin Tănase 





 


 

0