946

Traian Băsescu - vizită fulger în Germania

Preşedintele României se află astăzi într-o vizită oficială în Germania, pentru a se întâlni cu omologul său, Joachim Gauck, şi cu Hans-Gert Pöttering, fost preşedinte al Parlamentului European. Vizita sa nu pare a fi întâmplătoare, în contextul în care la Munchen se desfăşoară un eveniment de maximă importanţă în domeniul securităţii, la care participă cei mai renumiţi lideri europeni şi americani.


Oficial, România este reprezentată la Conferinţa de securitate de la Munchen de ministrul de Externe, Titus Corlăţean.


Traian Băsescu şi-a anunţat abia în această dimineaţa plecarea spre Berlin, unde are o întrevedere cu Hans-Gert Pöttering, fost preşedinte al Parlamentului European, după participarea la conferinţa federală de presă cu jurnaliştii acreditaţi la Bundestagul german. 


Tot în acest timp, la Berlin, secretarul de stat american, John Kerry, se întâlneşte cu Angela Merkel şi ministrul german de Externe, Frank Steinmeier. În teorie, pe agenda discuţiilor lui Kerry cu oficialii germani se află „restabilirea relaţiei de încredere după scandalul interceptărilor NSA“.


Cu toate acestea, în această dimineaţă, Washingtonul a anunţat că secretarul de stat american se va întâlni în Germania şi cu liderii opoziţiei ucrainene, Arseni Iaţeniuk şi Vitali Kliciko, pentru soluţionarea crizei de la Kiev. 
Moscova a criticat în termeni duri decizia lui Kerry de discuta cu membrii opoziţiei, catalogând întâlnirea drept „un circ“ întreţinut de Statele Unite.


Toate forţele politice se reunesc la Munchen


Programul preşedintelui Băsescu continuă în Germania, în această seară, când acesta va fi primit de şeful statului german la Munchen, în timp ce în paralel, sunt în curs lucrările Conferinţei de Securitate. Gauck participă doar la ceremonia de deschidere a conferinţei, programată vineri în jurul orei locale 14.00.


Aproximativ 20 de şefi de stat şi de guvern, 50 de miniştri ai Apărării sau Afacerilor Externe, zece conducători ai unor organisme internaţionale şi ofiţeri de rang înalt şi-au anunţat prezenţa în capitala bavareză, începând de vineri şi până duminică. Această a 50-a ediţie a Conferinţei este organizată într-un an plin de evenimente: se împlinesc 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, 75 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial şi 25 de ani de la prăbuşirea Zidului Berlinului.


Ucraina, „miza negocierilor între blocuri de putere“


Ucraina se află de mai multe săptămâni pe agendele liderilor euro-atlantici, în contextul escaladării violenţelor în întreaga ţară, soldate cu 6 morţi şi zeci de răniţi. Cele mai puternice semnale referitoare la situaţia critică a Ucrainei, care riscă să contamineze regiunea, au venit din partea ţărilor vecine, printre care şi România. Traian Băsescu a primit o vizită specială joi din partea şefului serviciului britanic de informaţii externe, MI6, John Sawers.


În aceeaşi zi, la Varşovia a sosit o delegaţie americană condusă de Chuck Hagel, şeful Pentagonului. Hagel a declarat că a venit în Polonia pentru „a-i felicita pe partenerii săi NATO pentru cooperarea în misiunile militare din Afganistan“.


Polonia şi România s-au implicat activ în susţinerea parcursului pro-european al Ucrainei şi Moldovei înainte de summitul de la Vilnius şi menţin un interes crescut în evoluţia celor două state vecine.


"Ucraina a devenit deja o miză într-un joc cu mult mai elaborate fiind, ca de mai multe ori în istorie, parte a unor negocieri. Odinioară, se numeau „negocieri între imperii”. Acum, mai pudic şi în spiritul corectitudinii politice, vorbim despre „negocieri între blocuri de putere”


Criza ucraineană a fost dezbătută şi la Budapesta, miercuri, în cadrul reuniunii de urgenţă a Grupului de la Vişegrad (Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia), când liderii celor patru ţări au anunţat că se pregătesc pentru ce poate este mai rău, în cazul Ucrainei. Cei patru vecini occidentali ai Ucrainei se tem că situaţia critică de la Kiev s-ar putea extinde până „în curtea lor“, fiind alimentată de grupuri extremiste. Viktor Orban a anunţat că a ordonat înfiinţarea unei unităţi speciale operaţionale care să fie pregătită „să apere ţara în faţa oricărui scenariu dramatic“.
 
De cealaltă parte, Rusia a cerut în repetate rânduri ca forţele occidentale „să nu se implice în treburile interne ale Ucrainei“, fapt ce a generat o răcire accentuată a relaţiilor între Moscova şi Bruxelles, în cadrul summitului UE-Rusia de miercuri.  


Discuţia majoră priveşte limitele viitoare ale spaţiului UE şi cele ale Uniunii euroasiatice, cu toate componentele şi dimensiunile inerente unei asemenea negocieri: politice, economice, sociale şi de securitate. Implicaţiile fiecărei dimensiuni sunt enorme deoarece chiar şi această discuţie face parte integrantă din alta, cea de reformulare a marilor zone de influenţă şi control, tema profundă a tuturor mişcărilor de plăci tectonice care, inevitabil, vor duce la reaşezări spectaculoase ale spaţiului geopolitic al acestui început de secol XXI.


La întâlnirea de urgenţă convocată de grupul de la Vişegrad (Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia) miercuri, la Budapesta, liderii celor patru ţări au anunţat că se pregătesc pentru ce poate fi mai rău, în cazul Ucrainei.

 

 
- Cei interesati pot urmari videoclipul cu conferinta de presa tinuta de Traian Basescu astazi, in capitala Germaniei, aici:
 
UPDATE Misterul vizitei lui Traian Băsescu în Germania | adevarul.ro
 
 
 

0