1046

Fostul șef al CIA: „Nu supraestimați puterea Rusiei!”

Fostul șef al CIA: „Nu supraestimați puterea Rusiei!”
 
 

 

 
 

Generalul Michael Hayden, fostul șef al agențiilor CIA și NSA
Foto: mondonews.ro

Exercitarea puterii de către ruși nu trebuie supraestimată. Existe limite de care Putin ține cont. Rusia începe să rămână fără de câteva lucruri importante. Cum ar fi democrația, antreprenori, gaz, petrol și populație. Declarațiile au fost făcute de către Generalul Michael Hayden, fostul șef al agențiilor CIA și NSA în cadrul unui interviu pentru Realitatea, transmite UNIMEDIA.
În contextul discuțiilor despre noul proiect al președintelui român, Traian Băsescu, privind unirea României cu Republica Moldova, Hayden a precizat că: „Înțeleg. Dar această dispută cu componentele locale, de economie, limbă, oameni - este afectată de un alt nivel. Cum am spus, exercitarea puterii Rusiei. Aș sugera, să nu supraestimați exercitarea puterii de către ruși. Existe limite de care Putin ține cont. Rusia începe să rămână fără de câteva lucruri importante. Cum ar fi democrația. Rămâne fără de democrație, antreprenori, gaz și petrol, și mai ales, fără de ruși. Populația e în declin.
Spre deosebire de țara mea, care dacă are această problemă - permite imigrația. Așa suntem noi, dar nu și experiența istoriei ruse. Ce se va întâmpla cu Rusia în lume dacă va avea cu 20-40 milioane de ruși mai puțin?”, a spus Hayden.
Totodată, fostul șef al agențiilor CIA și NSA a vorbit despre faptul că intimitatea pe internet este imposibilă în secolul XXI. „În Vest noi suntem obişnuiţi să ne temem de guvern care poate să obţină prea multe informaţii, însă în secolul 21 nu guvernele ştiu cele mai multe lucruri despre noi. Sunt instituţiile private. Trebuie să fim conşţienţi că atunci când folosim Internetul este ca şi cum, în urmă cu 100 de ani, ai fi bătut o scrisoare personală, într-un cui, la Poştă, pentru ca toată lumea să o citească. Sunt multe straturi ale vieţii personale.
Acesta ar fi primul sfat. Nu vorbim numai despre guverne, sunt şi instituţii private care pot accesa date personale. Al doilea lucru pe care l-aş sugera este ca oamenii să se implice. Ca fost şef al NSA nu voi cere scuze pentru că am fost agresivi când am urmărit ţinte ale serviciilor de informaţii străine, însă în democraţie noi trebuie să urmăm voinţa oamenilor. Avem nevoie ca aceştia să stabilească limite după care să ne ghidăm. Deci, al doilea sfat este ,,Implică-te, pentru ca guvernul să facă ceea ce vrei şi nimic mai mult", a spus generalul.

De asemenea, Hayden și despre motivele pentru care fugarul Edward Snowden nu este un erou și despre modul în care a reușit să pună mâna pe 1,7 milioane de documente secrete.

0