1464

Mihai Ghimpu: "Ar fi nedrept să mergem în UE cu o identitate falsă!"

Discursul preşedintelui PL, Mihai Ghimpu, cu prilejul decorării cu a cinci deputati de către şeful statului român la Palatul Cotroceni.

 
Stimate domnule Preşedinte, 
Doamnelor şi domnilor!

 
Am deosebita plăcere să exprim cele mai calde mulţumiri Domniei Voastre şi României pentru înalta apreciere a colegilor mei din Partidul Liberal pentru readucerea Limbii Române în calitate de limbă oficială în Republica Moldova. Decorarea colegilor mei cu Ordinul Naţional "Steaua României" încurajează şi va încuraja şi mai mult de azi înainte toţi românii moldoveni în lupta sfântă pentru Libertatea, Dreptatea şi Unitatea noastră. Această zi este foarte importantă nu doar pentru noi, cei din Partidul Liberal, dar şi pentru toată suflarea românească din Republica Moldova. În cei 200 de ani de când Basarabia a fost ocupată de imperiul rus în 1812, şi apoi de Uniunea Sovietică în 1940, iar în 1991 şi teritoriul din stânga Nistrului, Transnistria, tot de către Federaţia Rusă, lupta pentru libertate, dreptate şi adevăr, lupta pentru limba română, pentru românism şi unitatea naţională nu a încetat niciodată.
 
“Limba română a fost permanent în casele şi în sufletele noastre"
 
Generaţii şi generaţii s-au jertfit şi se jertfesc pentru ca toţi românii sa fie împreună într-o singură Ţară, precum sunt şi celelalte naţiuni. Iată de ce astăzi avem datoria morală să amintim de cei care au contribuit esenţial la păstrarea şi afirmarea valorilor naţionale în teritoriile ocupate, dar care, din păcate, nu mai sunt printre noi: Alexandru Usatiuc-Bulgăr, Gheorghe Ghimpu, Valeriu Graur, Gheorghe Muruziuc, Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, Grigore Vieru, Leonida Lari, Lidia Istrati, Dumitru Matcovschi, Ion Vatamanu, Valentin Mândâcanu şi mulţi alţii. Lupta este continuată şi astăzi de personalităţi notorii precum: Mihai Cimpoi, Nicolae Dabija, Anatol Şalaru, Alexandru Moşanu, Alexandru Şoltoianu, Constantin şi Alexandru Tănase, Ion Ungureanu, Vladimir Beşleagă, Vasile Bahnaru, dar şi de toţi dascălii, în special cei de istorie şi limbă română, care au apărat şi apără cu multă dăruire tot ceea ce este românesc.
 
În ciuda deportărilor, deznaţionalizării, colonizării, foametei organizate, represiunilor politice în toţi cei 200 de ani de ocupaţie, limba română a fost permanent în casele şi în sufletele noastre. Lupta pentru ruperea de Imperiul Sovietic, revenirea la aflabetul latin, limba romană, istoria românilor şi tricolor s-a dat în cele mai grele condiţii. KGB-ul sovietic a fabricat multiple dosare penale şi a condamnat oameni nevinovaţi doar pentru faptul că se considerau români şi luptau împotriva ocupaţiei! (printre ei fiind fratele meu, Gheorghe Ghimpu şi Valeriu Graur, cetăţean al României, ambii judecaţi în acelaşi dosar în 1972, pentru 6 şi respectiv 4 ani). Sângele-apă nu se face, de aceea lupta continuă şi nu va fi o luptă uşoară, dar oare înaintaşilor noştri le-a fost mai uşor? Nu a fost uşor şi nu este uşor nici pentru generaţia anilor '88-89, care a contribuit la distrugerea celui mai sângeros imperiu – Uniunea Sovietică, dar nici pentru cei ce au pledat pentru schimbare la 7 aprilie 2009.
 
Declaraţia de Independenţă, mai mult o declaraţie de Unire
 
Astăzi putem spune lucruri care nu s-au spus anterior. Toată lumea trebuie să ştie că în 1991, când a fost adoptată Declaraţia de Independenţă la Chişinău, gândul nostru, al celor care am format Mişcarea de Eliberare Naţională, a fost, la prima etapă, Independenţa, pentru a ne rupe de imperiul sovietic, şi la a doua: ceea ce a lăsat românilor Dumnezeu - o singură Ţară. Dovadă este, şi nu de independenţă! Astăzi putem spune că am mai câştigat încă o bătălie: bătălia pentru oficializarea limbii române. Limba română este limbă oficială la ea acasă, în Republica Moldova. De fapt, limba română a revenit acasă încă în anii ’90, dar timp de 20 de ani este respinsă de unii doar din interes politic sau în interesul celor care ne-au ocupat. În sfârşit, prin sesizarea deputaţilor Partidului Liberal, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a pus punct minciunii. S-a făcut dreptate şi mă bucur că împreună cu colegii mei deputaţi, cu tot Partidul Liberal, am reuşit să aducem dreptatea pe mult-pătimitul pământ din partea stângă a Prutului. Prin decorarea colegilor mei din Partidul Liberal, dar anterior şi a mea, cu Ordinul “Steaua României", consider că România a apreciat munca şi lupta mai multor generaţii care s-au jertfit pentru cauza românească. Şi de acum încolo, sunt sigur, Domnule Preşedinde, steaua românismului va străluci, şi mai puternic peste Prut! 

Lupta pentru cauza naţională trebuie dusă până la capăt, fiindcă ne-au rămas încă două probleme importante de rezolvat: identitatea şi unitatea românească. Ar fi o nedreptate ca cel de-al doilea stat românesc să meargă în marea familie europeană cu o identitate falsă impusă de către cei care ne-au ocupat, identitate inventată doar pentru a justifica ocupaţia (cică eliberând moldovenii de sub români). Noi, cei din Partidul Liberal, suntem siguri că şi acest adevăr cu privire la identitatea românească va învinge, aşa precum a învins limba română. Noi toţi, cei din dreapta şi din stânga Prutului, suntem unii şi aceeaşi, facem parte din acelaşi popor şi suntem o singură naţiune – Naţiunea Română, urmaşii daco-romanilor! 

 
Unitatea naţională, o mare victorie
 
 
Dragi români moldoveni, sunt convins că mai devreme sau mai târziu idealul nostru se va împlini, unitatea noastră naţională va deveni realitate. Ar fi o mare victorie, poate chiar victoria secolului XXI, ca în anul 2018, la aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918, să reuşim să împlinim idealul unităţii noastre naţionale sau cel puţin să fim mult, mult mai aproape de realizarea acestuia! După cum este scris şi în cartea fratelui meu Gheorghe Ghimpu, “Conştiinţa naţională a românilor moldoveni" - "Ne vom salva doar revenind la românism şi realizând reîntregirea neamului românesc!". Aceasta este calea prosperităţii pentru noi şi pentru viitorul copiilor noştri! Traiască Limba Română! Traiască Naţiunea Română! 
 
0