1221

Ioniță: Îl voi ataca pe Ghimpu în judecată

Ioniță: Îl voi ataca pe Ghimpu în judecată
 
 

 

 

Veaceslav Ioniță și Mihai Ghimpu
Colaj: UNIMEDIA

Deputatul liberal-democrat Veaceslav Ioniță îl va ataca în judecată pe liderul PL, Mihai Ghimpu în urma afirmațiilor făcute cu referire la scutirea de la plata impozitelor a companiei de construcții „Glorinal”. Conducerea Partidului Liberal susține că, în acest caz, statul a fost prejudiciat cu circa 13 mln de lei.
De cealaltă parte, președintele comisiei parlamentare pentru Economie, Buget și Finanțe, Veaceslav Ioniță spune că liberalii confundă datoria agentului economic cu cea a statului față de compania în cauză, relevă UNIMEDIA.
„În politica bugetar-fiscală pentru anul 2013, Parlamentul a scutit firma „Glorinal” de 12 mln de lei pentru lucrările efectuate la Mănăstirea Curchi. Pentru anul acesta, suma de 12 mln de lei s-a făcut 25 de mln de lei. Ceea ce nu este bine. De unde mai apar cele 13 mln? Noi considerăm că este un furt și rușinos este că am ajuns să folosim biserica pentru a face bani”, a declarat, sâmbătă, 18 ianuarie, liderul PL, Mihai Ghimpu, în cadrul unei conferințe de presă.
Astăzi, Veaceslav Ioniță a calificat aceste declarații drept minciuni și a declarat că îl va ataca pe Ghimpu în judecată.

„Toate aceste atacuri sunt niște minciuni. Datoria care s-a vehiculat era pentru data de 31 decembrie 2011. Ei au confundat datoria statului cu datoria agentului economic, datoriile din 2011 cu cele din 2013. La 16 decembrie toate datoriile care rezolvau toate problemele se ridicau la 25 de mln de lei. Încă din vară Guvernul ne-a anunțat că noi suntem datori agentului economic cu mult mai mult decât ne este dator agentul economic nouă. În vară noi am explicat aceste lucruri și am spus că introducem doar jumătate din sumă. Complexul este proprietatea statului, acesta a fost raționamentul pentru care s-a luat această decizie”, a declarat Ioniță.
Deputatul a mai adăugat că până în prezent, cu mijloacele financiare alocate s-a reușit doar restaurarea complexului în proporție de 70%.
„Oamenii de bună credință au donat pentru reconstrucția complexului monastic peste 70 de mln de lei. Lucrările sunt mult mai mari decât posibilitățile. Astăzi 50 de oameni lucrează acolo. Până acum sunt efectuate 70% din lucrări. Donațiile nu au fost suficiente și de aceea un agent economic a lucrat pe datorie și Complexul monastic „Curchi” a acumulat o datorie față de acest agent economic care putea fi întoarsă fie pe cale amiabilă, fie pe cale de judecată. Soluția pe care am găsit-o a fost de convertire a datoriilor statului față de agentul economic, schimbul de datorii. Voi acționa în judecată. Ca judecată să demonstreze că avem de aface cu un mincinos, care își face politica pe minciuni”, a mai adăugat deputatul.
Contactat de UNIMEDIA, directorul comercial al companiei de construcții „Glorinal”, Natalia Chirică, a declarat că cele 25 de mln de lei reprezintă datoria Complexului monastic la data de 31 decembrie 2013.
„Cele 25 de mln de lei reprezintă suma pe care ne-o datorează complexul la data de 31 decembrie 2013, inclusiv pentru lucrările efectuate pe parcursul anului trecut. Suma datoriilor cuprinde perioada din 2006 (când a fost semnat contractul) și până la sfârșitul anului 2013”, a subliniat Natalia Chirică.
Guvernul: Decizia de a scuti „Glorinal” de la plata impozitelor a creat un precedent periculos
Subiectul a fost discutat astăzi și în cadrul ședinței serviciilor Primăriei Capitalei. 
„Urmează să vedem din cele 25 de mln de lei este cota municipiului. Am aflat despre scutirea cu 25 de mln de lei de la plata impozitelor a companiei „Glorinal”. Urmează, repetat, să solicităm informația de la Ministerul Finațelor să fie revăzută care este datoria față de bugetul municipal. În iulie, atunci când a fost aprobată legea, am obținut o scutire de la bugetul de stat de 1,5 mln de lei. Situația din 31 decembrie 2012, arăta că datoriile respectivei companii față de stat constituiau 5 mil 574,5 mii lei”, a declarat șefa Direcției Finanțe, Veronica Herța. 
UNIMEDIA amintește că Parlamentul a aprobat, la 12 iulie 2013, Proiectul de lege cu privire la scutirea de plată a unor impozite, contribuţii şi prime precum şi majorărilor de întârziere şi amenzilor aferente acestora. Potrivit documentului, compania de construcții „Glorinal” urma să fie scutită de plata impozitelor și a taxelor de stat în sumă de 12 mln de lei.

0