Curiozități britanice
Circulaţia maşinilor pe banda stângă cu volanul pe dreapta este coşmarul oricărui şofer ajuns în Anglia, unde-i nevoit să conducă pe banda stângă, obişnuit fiind cu banda dreaptă. Modelul britanic este folosit insa si in alte tari, majoritatea dintre acestea fiind vechi colonii engleze. Noi, europenii continentali, ne uităm urât văzând acest fapt neobişnuit, însă, mai demult, peste tot se conducea pe stânga! Serios!
De ce? Ei bine, acest lucru funcţiona după principiul folosit în luptele feudale. Spadasinii preferau să se apropie de inamic pe partea stângă pentru a ţine sabia în mâna dreaptă între el şi inamic. Mai mult, aceştia încălecau mai uşor din partea stângă a calului. Ar fi fost mult prea dificil să se urce pe cal din dreapta calului, în mijlocul traficului, şi cu teaca pe partea stângă.
Ei, dar ce s-a întâmplat cu circulaţia pe partea stângă? În secolul al XVIII-lea au venit frumuşel francezii şi americanii cu căruţele care transportau produse de fermă, unde locul “şoferului” era pe partea stângă pentru a avea mână dreaptă liberă să mâne caii cu ajutorul biciului. Desigur, pentru a vedea când vin alte căruţe, trebuia să circule pe partea dreaptă.
Şi a venit Revoluţia Franceză, care a adus schimbări în Europa, impunând această circulaţie pe partea dreaptă a drumului. Mai târziu, cuceririle lui Napoleon au extins acest stil şi în alte ţări, cum ar fi Belgia, Olanda, Luxembourg, Germania, Elveţia, Polonia, Rusia, o parte din Italia, Spania s.a.
Cele care au rămas neclintite au fost coloniile engleze. Britanicii se încăpăţânau să nu renunţe le vechiul stil – şi încă se încăpăţânează. Când coloniile engleze din America de Nord şi-au câştigat independenţa, din dorinţa de a scăpa de orice legătură cu Anglia, au adoptat circulaţia pe stânga. Însă încă mai există ţări, precum Japonia, Malta, Hong Kong, Australia, India, Noua Zeelandă, Regatul Unit etc. care păstrează circulaţia pe stânga.
Prizele ciudate
Pe lângă faptul că nu poţi conduce în Anglia, nici să-ţi încarci normal telefonul nu poţi! Prizele englezeşti sunt diferite de cele din Europa, având trei orificii, ca în poză. Însă, din fericire, cu ajutorul unui adaptor se poate rezolva problema. Înainte de a pleca în Anglia trebuie să fii bine instruit.
Lira sterlină
Englezii, deşi fiind membri importanţi ai Uniunii Europene, nu au fost capabili să adopte moneda euro, ci s-au încăpăţânat să rămână cu lira lor sterlină. Este cert că Anglia încă refuză să renunţe la lira sterlină. Aflându-se acum în criză, consideră că acest fapt ar înrăutăţi criza economică, nu ar ajuta ţara să iasă din ea.
Cabinele telefonice roşii
Cabinele telefonice roşii, proiectate de Sir Giles Gilbert Scott, sunt un simbol al Londrei, deşi, la început, nu au fost aprobate de toată lumea, unii exprimându-şi dorinţa pentru alegerea unei culori mai puţin vizibile. Totuşi, acestea au rămas tocmai din dorinţa englezilor de a le depista uşor, de a fi în centrul atenţiei.
Vremea capricioasă
Anglia este cunoscută pentru faptul că “plouă tot timpul”, aşa se spune. Dar nu este adevărat! Vremea e mai instabilă decât în alte zone, dar în niciun caz nu plouă tot timpul. Perioada cea mai neplăcută e din noiembrie până în februarie, iar cele mai potrivite luni pentru o vizită – din aprilie până în septembrie.
Acum că am aflat câte ceva despre Anglia, iată şi câteva funny facts despre Londra:
-> are cele mai frumoase parcuri publice
-> londonezii sunt cei mai prost îmbrăcaţi englezi
-> e cel mai murdar oraş din lume
-> e cel mai scump oraş din lume
-> se mândreşte cu cea mai bună viaţă de noapte
-> se bucură de cele mai frumoase atracţii turistice gratuite.
Goodbye!
Ioan POPESCU
1 Ianuarie 2014
http://www.timpul.md/articol/curiozitai-britanice-53361.html