850

TOTALURILE ANULUI 2013: “An plin de coruptie, conflicte de interese si promisiuni”


Anul 2013 în Republica Moldova a fost marcat de corupţie, conflicte de interese şi dosare la comandă, deasemenea, acest an a adus cu cine o multime de evenimente negative dar si pozitie, depinde din care unghi privim acest lucru. Politicienii nu sunt ca oamenii simpli, acestea pot sta toata ziua in Parlament si sa analizele citeva proiecte care mai apoi vor cunoaste consecinte draste asupra populatiei Moldovei. S-au facut tot felul de sondaje, unele reale, altele de manipulare, am aflat care au fost cei mai influienti politicieni ai anului dar care au si decazut. Anul 2013 a adus cu cine plecari din partid, conflicte si tradari.
 
Padurea Domneasca

Marele eveniment care a culminat moldovensmul a fost tragicul incident din "Pădurea Domnească", soldat cu moartea unui om, şi se încheie cu decizia ruşinoasă a deputaţilor de a desemna cîte trei reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliului Superior al Procurorilor şi Consiliului Superior al Magistraturii, unii dintre care sînt rude între ei.
 
Vînătoarea din "Pădurea Domnească" a scos la iveală mai multe probleme, în primul rind, cea a corupţiei şi a conflictului de interese, în pofida sustinerii de peste hotare nu au putut fi combătuta. Dimpotrivă, s-a încercat neglijarea acestor probleme şi chiar nerecunoaşterea existenţei acestora.
 
Astfel, în rezultatul incidentului de la vînătoare au fost intentate şase dosare penale, inclusiv pentru omor din imprudenţă, tăinuirea circumstanţelor omorului, constrîngerea martorilor, imixtiuni în procedura penală, falsificarea probelor, toate avînd statut de crime comise de persoane cu funcţii de răspundere.
 
Calitatea Justitiei din Republica Moldova

Al doilea eveniment din acest an care vorbeşte despre calitatea justiţiei în Republica Moldova a fost nunta fiului preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Nichifor Corochii, la care au fost invitaţi mai mulţi magistraţi. A fost un vădit conflict de interese, care a demonstrat de fapt că ceea ce s-a întîmplat în "Pădurea Domnească", atunci cînd procurori şi judecători au participat la o vînătoare comună, a fost adevărat.
 
Situatia BEM

Statul a cedat pachetul majoritar de actiuni la Banca de Economii. Potrivit oficialilor de la Guvern, solutia la care s-a recurs a fost cea mai indicata în situatia creata si executivul a tinut cont de recomandarile Comisiei parlamentare care a examinat situatia bancii. BEM a intrat în impas din cauza unor credite neperformante pe care le-a acordat. Pentru redresarea situatiei expertii estimau ca ar fi nevoie de 1 miliard de lei. 
 
Pe acest caz Presedintele Partidului Socialistilor din Republica Moldova, Igor Dodon a spus ca statul nu trebuia sa cedeze pachetul majoritar de actiuni de la Banca de Economii, pentru ca situatia din jurul insitututiei incepea sa se amelioreze.
 
"Din iunie situatia incepea sa se amelioreze. De ce atunci in august sa o vindeti? Nu era nici un sens. Stiti cu se aseamana situatia asta? De exemplu un gospodar are un car cu boi si vine cineva si ii ia caruta. Si atunci cei care au furat spun "tu bucura-te ca ti-am luat caruta, dar nu ti-am luat si boii". Asa fac si ei, asta e argumentarea lor: noi v-am luat banca si bucura-te ca n-ai dat nici un leu de la stat", a declarat Dodon.
 
Concesionarea Aeroportului International Chisinau

Aeroportul Internaţional Chişinău a fost concesionat, în baza unui proiect de parteneriat public-privat, aprobat, astăzi, de Executiv.
 
Concesionarea aeroportului, care  este un obiectiv de anvergură, presupune construirea unui terminal nou pentru pasageri, dezvoltarea terminalului cargo şi a infrastructurii învecinate (parcare auto, centre comerciale etc.). Aeroportul Internaţional Chişinău are nevoie de investiţii enorme pentru a se dezvolta şi a deveni un aeroport competitiv în regiune, iar în prezent statul nu poate aloca bani de la buget pentru a renova aeroportul, asa spunea ministrul Economiei Valeriu Lazar. Dar de fapt, acest aveniment a adus cu cine numai problem interne si externe.
 
2013, anul RAZBUNARILOR politice

De asemenea, în anul 2013 am fost martori la răzbunări politice între cei de la guvernare, dezvăluiri şi acuzaţii reciproce care într-un final au făcut vulnerabilă guvernarea în ochii cetăţenilor. În rezultat, cetăţenii trebuie să înţeleagă că nu se pot aştepta la majorări de salarii, noi locuri de muncă îmbunătăţirea condiţiilor de trai. Politica dusă în 2013 de cei doi Vlazi, nu a făcut decît să ne lase fără aeroport şi fără Banca de Economii.

 
Demisia Guvernului Filat

Unii analisti politici considera ca demisia Guvernului Republicii Moldova a fost o rafuiala.  Dolganiuc spune că o mîrșăvie a fost și demisia Guvernului, fiind o răzbunare din partea lui Vlad Plahotniuc, dar și decizia Curții Constituționale de a-i interzice lui Vlad Filat de a mai candida. ”Mai gravă este ideea integrării europene, pe care eu o percep ca un paravan, în spatele căruia se ascund atacurile raider, furturile, delapidările banului public, privatizările ilegale.
 
De o alta parere a fost socialistul Igor Dodon, cae a pledat si va pleda pentru un gvern technocrat.
 
Guvern tehnocrat cu specialisti, iar in cazul in care nu va fi o alta solutie, pledam pentru alegeri anticipate. La aceasta etapa, unica solutie este demisia Guvernului
 
Reamintim ca Guvernul Filat a cazut cvotul a 54 de deputati comunisti, democrati si a unor neafiliati proveniti din rindurile PCRM a fost aprobata motiunea de cenzura initiata de catre opozitia parlamentara.
 
Parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana

Realizările anului sunt parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, la Vilnius, și decizia Comisiei privind liberalizarea regimului de vize. Acestea, însă, urmează să fie duse până la capăt în 2014.
 
Trebuie să recunoaștem că acest summit este un eșec atît pentru UE, cît șu pentru Republica Moldova. Miza mare care se face pe acest summit este Ucraina. Iar de rînd cu Ucraina, și Azerbaidjanul a suspendat negocierile referitoare la integrarea europeană. Summitul de la Vilnius este mai mult o miză electorală dublă, atît pentru birocrații de la Bruxelles, care vor intra într-o campanie electorală, cît și pentru guvernarea de la Chișinău. Ei speră ca vor putea merge cu acest document parafat pentru a crea iluzii și a duce în eroare moldovenii. Integrarea europeană nu este altceva decît o momeală pentru alegători”, a spus Dodon.
 
Embargoul asupra vinurilor moldovenesti

Serviciul rus pentru Protectia Consumatorilor a interzis, din 10 septembrie 2013, importurile de vinuri din Republica Moldova, motivand o asa-zisa "calitate nesatisfacatoare a vinului.
 
In momentul embargoului, cel mai mare volum al exporturilor Republicii Moldova se indrepta spre piete din Rusia (peste 24,8 milioane de litri), Belarus, Ucraina si Kazahstan. Cu toate acestea cota vinurilor moldovenesti pe piata rusa este scazuta, iar cererea este mica.
 
Ca urmare a acestui embargou, Comisia Europeana propune deschiderea completa a pietei Uniunii Europene pentru importurile de vinuri moldovenetti inainte de intrarea in vigoare a Acordului de Asociere intre UE si Republica Moldova si a Acordului privind Zona de liber schimb.
 
Embargoului, a fost supus nu numai vinul din Republica Moldova, dar si alte produse, astfel pe 25 septembrie un lot de peste 19 tone de prune moldovenesti, care urma sa ajunga la Moscova, a fost blocat de Rosselhoznadzor, Serviciul federal de control veterinar si fitosanitar rus.
 
Decizia CC referitor la Limba de Stat

Unii politicieni considera ca evenimentul anului, care va rămâne în istorie, este hotărârea Curții Constituționale din 5 decembrie cu privire la interpretarea articolului 13 din Constituție. Decizia permite utilizarea legală a denumirii de limbă română pentru limba de stat. 'Valoarea istorică a deciziei nu reiese însă doar din rezolvarea problemei denumirii limbii. Ceea ce constituie cu adevărat elementul ei central este că CC clarifică valorile care stau la baza formării Republicii Moldova ca stat independent.
 
Socialistul Igor Dodon critică decizia CC. „ Am ajuns ca unioniştii infiltraţi în structurile statului să nu mai respecte nici litera Constituţiei ţării, nici alegerea marii majorităţi a cetăţenilor, care se consideră moldoveni şi vorbesc limba moldovenească. Summitul de la Vilnius îşi arată primele roade... Mai departe va fi şi mai grav”, a facut referinta Dodon.
 
PROMISIUNI si SPERANTE politice pentru 2014

Șeful Misiunii R. Moldova pe lângă UE, Eugen Caras spune că există o voință foarte puternică la Chișinău de apropiere de UE, iar anul 2014 este un an al aștepărilor din partea noastră, dar și al UE față de noi, ca partener previzibil. „Cel mai important să fie stabilitate politică la Chișinău. Impedimente majore nu văd, e importantă stabilitatea acasă, să continuăm acest dialog cu UE. Noi trebuie să înregistrăm progrese în dosare concrete, cum ar fi lupta cu corupția. Lucrul acesta este foarte bine înțeles la Chișinău. Există și un plan de acțiuni cum să se procedeze. Nu vorbim despre careva faxuri venite la Chișinău. Este o cerință firească a UE să vadă careva succese în acest domeniu. Asta este benefic în primul rând pentru cetățeanul Republicii Moldova. Este interesul nostru să avem progrese în acest domeniu”, a precizat diplomatul.
 
La rândul său, ambasadorul R. Moldova în Cehia, Ștefan Gorda
 
consideră că timpul declarațiilor a trecut, e nevoie de o implicare mult mai mare și de acțiuni concrete. „În dialogul cu diplomația cehă, utilizăm un limbaj tehnic și sincer. Este foarte important de a menține această stabilitate politică.Nu aștept cazuri răsunătoare, cel mai bine e să avem situația din Danemarca sau din Finlanda, unde nu sunt nici corupți, nici cazuri răsunatoare. Contează foarte mult ce facem noi practic. Timpul declarațiilor a trecut, timpul documentelor cadru a cam trecut și vor exista presiuni. Când asupra cuiva plutește o bănuială de corupție, primul lucru pe care îl face, demisionează. Noi nu putem să muncim pe frontul diplomatic fiind împușcați în spate. Suntem radiografiați și trebuie să fim conștienți de acest lucru. Anul 2014 îl văd ca unul extrem de pozitiv pentru R. Moldova”, a punctat sursa. 
 
Și ambasadorul R. Moldova în Franța, Oleg Serebrian, își pune mari speranțe în anul 2014. Întrebat despre atitudinea țării de reședință față de Moldova, de altfel una dintre puterile-cheie în Uniunea Europeană, diplomatul a spus că  este totuși una pozitivă. „Anul 2014 va fi anul de cotitură în acest dosar european. Demult așteptăm dezlegarea lui. Nu e doar Franța piedica. Au fost întrebări, nu e vorba de o reținere față de Moldova ca și țară. N-aș spune că se mișcă greu lucrurile la Chișinău, depinde cum măsurăm viteza. În decurs de câțiva ani s-a făcut mai mult decât s-a făcut în decurs de 20 de ani. Ajutorul venit din partea UE a fost foarte mare”, a menționat Serebrian. 
 
Ambasadorul R. Moldova în Lituania, Igor Klipii, crede că R. Moldova trebuie să-și concentreze atenția și activitatea pe plan intern, pe politicile interne. “Sunt multe probleme pe care noi trebuie să le înfruntăm. O problemă ar fi că în RM s-a format o percepție greșită a ceea ce este UE. Ceea de ce avem nevoie este comunicarea, informarea, dezbaterea, discuția pe subiecte ce țin de integrarea europeană. Până nu demult UE era percepută ca un sac cu bani, unde poți apela în caz de criză și eventual să poți profita. Depinde de noi dacă vom fi în stare să implementăm până la capăt și plenar aceste angajamente din Acordul de Asociere. Motivele pentru care noi ne dorim apropierea de UE este pentru că dispune de un potențial atât de bogat de argumente pentru a convinge și cel mai pesimist cetățean din R.Moldova”, a declarat diplomatul pentru Unimedia.md.

0