2862

Unul dintre cei 12 apostoli ai lui Hristos, la Chisinau.

 La data de 11 decembrie curent, la Manastirea Sf. Apostol Andrei, de la Durleşti (mun. Chişinău), au fost aduse moastele Sf. Apostol Andrei cel Întâi Chemat, si au fost expuse in biserica manastirii spre închinare. Moaştele se vor afla la manastire până miercuri 18 decembrie, orele 16.00, după care vor fi duse la Ratuş (Orhei), apoi, sâmbătă, vor pleca înapoi la Constanţa, România. 
 
Reamintim că Sf. Apostol Andrei, Orotitorul românilor, este unul dintre cei 12 apostoli care L-au însoţit pe Hristos, fiind primul chemat de către Acesta pentru misiunea de apostolat.  
După învierea lui Iisus și coborârea Duhului Sfânt (la Rusalii), apostolii au mai rămas câțiva ani la Ierusalim, începând formarea Bisericii. La Sinodul Apostolic care a avut loc în jurul anilor 49-50 d.C. la Ierusalim, apostolii s-au întâlnit și au tras la sorți pentru a decide unde va merge fiecare.
 
În Tradiția Bisericii Ortodoxe, Apostolului Andrei i-a revenit Scytia (Dobrogea de azi, România). Mai întâi, Andrei l-a însoțit pe fratele său (Apostolul Petru) prin Asia Mică (Vestul Turciei de azi), apoi a trecut în peninsula Balcanică prin teritoriul Bulgariei de azi, ajungând în Scytia, unde s-a oprit un timp. După aceasta a continuat misiunea de propovăduire a evangheliei, ajungând până în sudul Rusiei de astăzi.
 
Ulterior, s-a întors în Grecia, consolidând comunitățile creștine înființate de Apostolul Pavel și de alți Apostoli, ajungând până în Peloponezul grecesc, în orasul Patras. Acolo a murit ca martir.

 După moartea sa, moaștele s-au păstrat la Patras.
0