1142

McCain: "Marea problemă este comportamentul lui Putin"

John McCain este un membru influent al Senatului SUA. În interviul acordat DW, el critică Rusia pentru ceea ce se întâmplă în Ucraina şi promite un control mai riguros al activităţilor de spionaj prin internet. Apreciază de asemenea că înţelegerea la care s-a ajuns cu Iranul este o eroare.

 
DW: Numeroşi ucraineni îşi doresc un viitor pro-european şi demonstrează împotriva deciziei preşedintelui Ianukovici, de îngheţare a acordului de asociere la UE. Consideraţi periculos conflictul din Ucraina?
 
John McCain: Conflictul este foarte periculos. Vom şti exact zilele următoare. Ucraina este o ţară de o enormă importanţă. Iar comportamentul lui Putin este sfidător, o sfidare de care iau act toţi vecinii, că e vorba de Ucraina, Letonia, Lituania, Estonia, Belarus, Republica Moldova sau alte ţări. Este evident că oamenii din Ucraina vor să meargă pe acelaşi drum cu Europa, şi nu în aşa-zisa uniune vamală a lui Vladimir Putin. Preşedintele Rusiei supune guvernul ucrainean unor presiuni enorme, dar oamenii nu vor accepta asta. Guvernul ar trebui să spună că vrea să se apropie de UE.
 
Ar trebui UE şi SUA să exercite presiuni mai mari asupra guvernului de la Kiev?
 
Singurul lucru pe care îl putem face noi, guvernul german şi UE, este să cerem guvernului şi preşedintelui ucrainean, să manifeste reţinere. Nu putem face prea mult, fiindcă riscăm o contrareacţie. Dar nu există îndoială cu privire la presiunile exercitate de Putin, şi asta mă pune în faţa unei probleme şi mai mari: anume comportamentul lui Putin, indiferent că e vorba de oprimarea ruşilor sau de presiunile pe care le face asupra ţărilor vecine. Vladimir Putin este un vechi cadru al KGB. În primul rând el vrea să consolideze puterea în Rusia şi în al doilea rând să-şi extindă puterea în străinătate. Are această ambiţie, pe care trebuie s-o luăm la cunoştinţă şi să acţionăm în consecinţă. Asta nu înseamnă neapărat un conflict cu Rusia, dar înseamnă că trebuie să ne întărim relaţiile de prietenie cu ţările baltice, cu Ucraina şi Moldova. Chiar şi cu Georgia, care este în continuare ocupată de Rusia.
 
Credeţi că preşedintele Obama a acţionat corect în acest set de probleme?
 
Aş vrea mult să-l văd pe preşedintele SUA mai statornic în privinţa sprijinului pentru oamenii din Ucraina. Concluzia mea este că nu a vorbit suficient de mult în numele lor. Dar cred că va face asta.


0