1259

Iurie Leancă i-a făcut praf pe comunişti (VIDEO)

Prim-ministrul Iurie Leancă i-a făcut astăzi praf pe comunişti, în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură împotriva Guvernului. Deputaţii PCRM sunt nemulţumiţi de faptul că Acordul de Asociere parafat cu UE este în limba engleză.
Şeful cabinetului de miniştri, care a venit astăzi în Parlament, a adus în replică parlamentarilor comunişti, mai multe exemple când PCRM a parafat mai multe acorduri doar într-o singură limbă. "Legislaţia noastră nu obligă părţile să facă publice detaliile Acordului de Ascoiere. Potrivit legislaţiei internaţionale negocierile trebuie să fie desfăşurate într-o limbă pe care o cunoaşte majoritatea. Negocierile s-au desfăşurat în limba engleză. Ca să mă fac mai bine înţeles, chiar guvernarea comunistă a negociat mai multe acorduri în limba engleză, unul din ele fiind cel cu privire la facilitarea regimului de vize", a declarat Leancă.
Mai mult, Leancă a spus că organizarea unui referendum pentru ratificarea acestui acord este inutilă, întrucât potrivit legislaţiei naţionale, se supun plebescitului doar acele acorduri care limitează suveranitatea ţării. "Este limpede că Acordul de Ascoiere nu face parte din aceasta categorie de tratate. Însă, Memorandumul Kozak, care a fost negociat într-o atmosferă de secretomanie, şi parafat într-o singură limbă, cea rusă. Acesta ar fi afectat suveranitatea ţării noastre", a explicat premierul.
Iurie Leancă a subliniat că moţiunea comuniştilor este una împotriva parcursului european al ţării noastre. "Adevăratul proiect al opoziţiei este să integreze Republica Moldova în PCRM. Opoziţia trebuie să se expună cât mai mult public ca lumea să vadă ce se ascunde în spatele PCRM.Moţiunea de azi este una împotriva parcursului european al ţării şi va eşua. Pornind de la încrederea acordată de cetăţeni am parafat acest acord, pe care urmează să-l semnăm şi ratificăm anul viitor. Acest Guvern a fost constituit în jurul obiectivului de integrare europeană", a punctat şeful cabinetului de miniştri.
În acelaşi timp, Iurie Leancă a mulţumit comuniştilor pentru această moţiune. "Propun Parlamentului să organizeze o dezbatere pe tema semnării Acordului de Asociere, dar iată că opozitia deşi urmăreste alt scop, a simplificat lucrurile. Vă mulţumesc. Ca cetăţenii să fie mai informaţi sunt gata să merg la dezbateri cu domnul Voronin, unde sa vorbim despre Acordul de Asociere. Să vedem care sunt argumentele lui", a conchis Leancă.
Publika.md aminteşte că, astăzi, deputaţii examinează proiectul moţiunii de cenzură depus de comunişti împotriva Guvernului Leancă. Deputaţii PCRM sunt nemulţumiţi că Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, parafat la Vilnius, este în limba engleză. Respectiva moţiune este a treia la număr din această sesiune parlamentară.
http://www.publika.md/iurie-leanca-i-a-facut-praf-pe-comunisti-video_1722161.html
0