1346

Le Monde: UE are toate instrumente necesare pentru a aduce sub aripa sa Republica Moldova


 
 

 

 

Poză simbol
Foto: cpj.org

Bătălia în jurul Republicii Moldova și Georgiei este una simbolică, deoarece aceste țări au cea mai puternică atitudine pro-occidentală din fostele republici sovietice. Rusia intenționează să-și folosească întregul său potențial pentru a-i forța să cedeze.
Despre asta scrie publicația franceză Le Monde, citată de UNIMEDIA.
Acordurile parafate cu Republica Moldova și Georgia vor fi oficial semnate până la sfârșitul anului 2014. Potrivit unei surse apropiate de premierul moldovean, „se așteaptă în curând o campanie de proporții de intimidare a Chișinăului”. „Moscova va încerca să răstoarne guvernul de centru-dreapta pro-european, cu ajutorul opoziției comuniste pro-ruse”. 
Mai mult, Republica Moldova se teme de o nouă încercare de destabilizare economică după schema prestabilită: șantaj cu prețurile la gaz și embargou comercial.
„UE are toate instrumente necesare pentru a aduce sub aripa sa Republica Moldova și Georgia: eliminarea regimului de viză, acces la piața europeană pentru compensarea embargoului rusesc, acordarea de credite, etc.”, spune expertul Nicu Popescu. În caz contrar, rezultatul este cunoscut dinainte: declarațiile europene nu vor fi în stare să reziste rezista tăvălugului atotdistrugător rusesc.

0