1201

RM a semnat acordul CEFTA alături de alte nouă state europene

Moldova.ORG -- Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România şi Serbia au semnat ieri, la Bucureşti Acordul de modernizare şi lărgire simultană CEFTA (Acordul Central European de Comerţ Liber).

Potrivit serviciului Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Acordul a fost semnat de către în cadrul summit-ului CEFTA unde adoptată Declaraţia Comună, care exprimă sprijinul la nivel înalt pentru acest Acord.

La summit au partcipat Olli Rehn, Comisar European pentru Extindere, şi dl Erhard Busek, Coordonatorul Special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud–Est.

Delegaţia moldovenească a fost condusă de către Vitalie Vrabie, Viceprim-ministru al Republicii Moldova, care a declarat în cadrul discursului său că este semnificativ faptul că Moldova se va afla în CEFTA împreună cu ţările din Balcanii de Vest, state cu dimensiuni, realităţi, sfidări şi aspiraţii europene în mare parte similare celor ale Republicii Moldova, CEFTA constituind un cadru de colaborare şi de pregătire a unei integrări mai strânse cu UE.

În acelaşi timp, şeful delegaţiei moldoveneşti a subliniat că integrarea regională a Republicii Moldova cu ţările din Europa de Sud-Est, deopotrivă cu eforturile depuse în procesul de realizare a Planului de Acţiuni Moldova-UE, constituie elementele de bază ale politicii de integrare europeană a ţării noastre, Moldova fiind actualmente parte la toate organizaţiile şi procesele din Europa de Sud-Est: Pactul de Stabilitate, Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), SECI şi CEFTA. Asfel, în prezent nimeni nu mai contestă faptul că ţara noastră este un stat sud-est european, acest fapt fiind confirmat nu doar de argumente de ordin geografic, istoric şi cultural, dar şi de cele politice.

Viceprim-ministrul moldovean a subliniat că Republicii Moldova i-ar putea fi oferite în 2007 Preferinţele Comerciale Autonome ale UE - regim comercial similar celui dintre UE şi statele din Balcanii de Vest - beneficiind în acelaşi timp de formatul de colaborare din cadrul CEFTA, ceia ce va contribui la atragerea adiţională a investiţiilor directe în ţările noastre, extinderea comerţului intra-regional şi cu UE.

În acelaşi timp, V. Vrabie a remarcat că admiterea ţării noastre la Acordul CEFTA lărgit şi modificat constituie un mesaj de solidaritate şi de susţinere a ţării noastre din partea statelor din regiune şi a UE în procesul de integrare europeană şi de asigurare a dezvoltării economice şi politice durabile a Republicii Moldova.

CEFTA a fost semnat la 21 decembrie 1992, având ca membri fondatori: Cehia şi Slovacia (Cehoslovacia în acea perioadă), Polonia şi Ungaria. Ulterior la CEFTA au aderat România (1997), Bulgaria (1999), Croaţia (2003) şi Macedonia (2006).

Dat fiind faptul că odată cu aderarea la UE, statele respective trebuie să se retragă din CEFTA, preluând politica comercială a UE, începând cu ianuarie 2007, din CEFTA vor face parte ţările din Balcanii de Vest şi Moldova.

Unul din obiectivele iniţiale ale CEFTA a fost de a pregăti ţările membre în vederea aderării lor la Uniunea Europeană şi e semnificativ faptul că acest scop rămâne printre scopurile CEFTA, fapt remarcat şi în textul Declaraţiei finale adoptate la reuniunea de la Bucureşti din 19 decembrie curent.
 
 
>>>> sursa >>>>>
http://politicom.moldova.org/news/rm-a-semnat-acordul-cefta-alturi-de-alte-nou-state-europene-21969-rom.html
0