876

Basescu despre Timofti: L-am intrebat si eu de ce nu vine la Summitul de la Vilnius

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la TVR, despre absenţa preşedintelui R. Moldova la Summit-ul de la Vilnius de joi, că este exclus să se dea o interpretare de poziţie reţinută a acestei ţări faţă de acordul de asociere.

"Eu am vorbit cu preşedintele l-am înrebat şi eu de ce nu vine. Au o motivaţie internă", a spus şeful statului.

Preşedintele a ţinut să precizeze că "absenţa preşedintelui Republicii Moldova de la Summit nu este un semnal că ar fi mai puţin interes în Republica Moldova" şi a adăugat că o motivaţie ar fi faptul că, prin Constituţie, preşedintele are mai puţine atribuțiuni decât preşedintele României, de exemplu, şi astfel s-a decis ca delegaţia să fie condusă de premierul Iurie Leancă.

"Este exclus să se dea vreo interpretare de poziţie reţinută a Republicii Moldova faţă de ceea ce se va întâmpla la Vilnius", a mai spus Traian Băsescu.

El a mai afirmat că la Vilnius, Republica Moldova şi Georgia vor semna acordurile de asociere şi liber schimb, dar condiţiile vor fi mai "riscante", fără Ucraina.

"Ele s-ar fi simţit un bloc, Georgia, Moldova şi Ucraina. (..) Ucraina este egalul Poloniei, şi Ucraina mai este ceva, Federaţia Rusă, fără Ucraina, nu este la fel de puternică", a mai comentat Basescu.

0