1422

Ion Sturza: În Republica Moldova este tranzacționat interesul național.Noi ne integrăm în Europa, dar în aceleași



În Republica Moldova este tranzacționat interesul național. Declarația a fost făcută de ex-premierul Republicii Moldova, Ion Sturza, în cadrul unei prelegeri publice la Academia de Științe.


„Activând în domeniul petrolier, am ajuns să mă confrunt cu diferite autorități. Indiferent că e vorba de dictatori din Asia Centrală sau aborigeni din Amazonia. Este tranzacționat orice. Dar nu se tranzacționează interesul național. Aici e limita la care putem să ajungem. Ceea ce se întâmplă în Republica Moldova este tranzacționarea interesului național”, a declarat Ion Sturza.


Omul de afaceri s-a referit în special la acțiunile statului în domeniul sistemului financiar-bancar.


„Banca Națională a pierdut controlul asupra sistemului finaciar. Avem o legislație foarte dură. Instrumentele de control sunt bine stipulate, dar azi nimeni nu știe cine sunt de fapt proprietarii de facto ai sistemului bancar. Se zvonește că 70 la sută din sistem a ajuns pe mâna unui grup afiliat, cu proveniență din Rusia. Noi ne integrăm în Europa, dar în aceleași timp sistemul bancar, sistemul de transport e acolo (n.r. Rusia). La anul, și sistemul energetic va fi acolo. Ce mai rămâne?!”, a conchis Ion Sturza.
***
 
0