1025

Un adevarat prim-ministru si doi gargaragii

 
Presedintele Traian Basescu a probat in cateva momente cheie dupa preluarea guvernarii de catre USL ca gandeste mai aplicat treburile executivului decat premierul Victor Ponta si ministrii sai, doar ca nu mai poate influenta decizii ca in perioada guvernarii Boc. Chiar lipsit de forta unui aparat executiv, presedintele Basescu a pus deseori in dificultate guvernarea reusind sa-i intoarca deciziile (privatizarea CFR Marfa, acordul Rompetrol, Codul Insolventei). Va intrebati, poate, pe buna dreptate: de ce se mai tem liderii USL de un presedinte tot mai izolat? Peste un an isi va incheia mandatul, unii ii tin deja AMR-ul. De ce nu-l pot ignora, oricat s-ar stradui? De ce nu-l pot reduce la tacere, orice ar face mogulii sa-i taie microfonul?

In primul rand, premierul Victor Ponta nu a obtinut linistea totala semnand acordul de coabitare. Cateva institutii cheie reusesc sa mai tempereze din abuzurile unei puteri cu 70% in Parlament. In al doilea rand, de cate ori Traian Basescu deschide gura dupa ce vorbesc liderii USL, publicul constata prapastia uriasa dintre un om de stat si politruci, dintre curajul asumarii deciziei si fuga lasa de raspundere, dintre experienta si amatorism in exercitiul puterii.

A expune incompetenta guvernarii Ponta pare misiune imposibila, cand toate televiziunile fac eforturi disperate sa o acopere. E adevarat ca prostia, minciuna si urechismul se manifesta uneori atat de violent cand Ponta si Antonescu se joaca de-a guvernarea, incat Ghita sau Voiculescu nu mai pot face nimic, oricata bunavointa ar avea. Cele mai dureroase momente pentru liderii USL raman, totusi, cele in care marele lor adversar continua sa-i umileasca public aratandu-le cat sunt de slabi, de nepregatiti si de nepotriviti sa conduca o tara aflata in momente dificile.

Traian Basescu a reusit sa-i arunce iarasi in ridicol pe Victor Ponta si Crin Antonescu. Iesirea de azi, cand seful statului le-a vorbit oamenilor de afaceri la Ateneu, este in antiteza totala cu prestatia liderilor USL din ultimele doua zile. Basescu a dovedit iarasi ca are capacitatea de a gandi si intelege, ca un premier veritabil, politici economice complexe. A expus simplu si clar o solutie pentru mediul de afaceri cocosat de atatea taxe, controale, sufocat de competitia neloiala a firmelor de partid si de coruptia in crestere.

Mesajul sau nerostit a fost destul de usor de inteles si pentru un neeconomist: ar fi suficient ca guvernul sa-si propuna macar sa caute solutii si, cu putin efort si imaginatie, se pot gasi. Dar nu se intampla asta.

In schimb, Ponta si Antonescu au actionat ca niste politruci incompetenti si lasi. Au fugit de raspunderea propriilor decizii, aratand cu degetul spre FMI sau aruncand unii pe altii sarcina anuntarii noilor taxe. Au mintit penibil, au aratat incapacitate in a identifica solutii si au dovedit o grava neintelegere a unor mecanisme economice simple, de pilda daca CAS creste sau scade si de cand se poate intampla asta. Stalpul va fi, dupa ce guvernul Ponta a decis sa-l taxeze, locul in care alegatorii USL pot da cu capul contra cost.

Adica s-a vazut iarasi diferenta intre doi gargaragii si un om de stat.

Traian Basescu poseda know-how-ul pentru a infiinta o scoala de administratie pentru tineri politicieni dupa ce va pleca de la Cotroceni. Dupa doi ani de guvernare, Victor Ponta si Crin Antonescu sunt deja premianti la scoala minciuni in politica. Aici nu mai trebuie sa plagieze pe nimeni pentru a fi proclamati sefi de promotie, doctori, maestri ai aburelii si fofilarii prin politica.

Traian Basescu traieste, asadar, satisfactia de a fi printre putinii politicieni capabili sa expuna in forta goliciunea guvernului Ponta, dar si drama de a nu-i folosi la absolut nimic. Realitatea dura a sondajelor indica un Traian Basescu stationar de luni de zile, fixat in jurul unui procent rezonabil dupa noua ani de exercitare a puterii in vremuri teribile de criza economica. Insa seful statului constata ca nu poate face mai nimic cu capitalul sau de incredere, nu-l poate transfera. Miscarea Populara se zbate sub trei la suta, fuziunea cu Forta Civica a esuat, iar PDL ii transmite clar ca merge pe mana lui Vasile Blaga.
Publicul pare sa aiba incredere in omul de stat Basescu, dar nu mai crede in politician.

Politicianul a ajuns la capat, si-a consumat rezervele de credibilitate si pariaza cu o stranie incapatanare numai pe cai morti. Traian Basescu este, cum l-ar numi politologii, "mortul viu" al politicii romanesti. Incapabil sa mai stranga voturi pentru altii, sa tracteze pe post de locomotiva electorala noi vehicule, presedintele Basescu detine inca forta letala de a-si scufunda adversarii.

Depinde cine se va ridica pe pustiul lasat in urma, daca se va ridica.
 

0