811

30 de milioane de sclavi pe plan mondial

Aproximativ 30 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc în sclavie, potrivit unui nou raport publicat recent.
 
Global Slavery Index (indicele global al sclaviei), alcătuit de Fundaţia Walk Free estimează, pe baza atât a cercetărilor interne, cât şi a datelor UNICEF, că sclavia se regăseşte în 162 de ţări.
 
Din punct de vedere al procentului din populaţia totală, sclavia este cel mai des întâlnită în Mauritania, Haiti, Pakistan, India, Nepal şi Moldova. În schimb, raportul [PDF] indică faptul că India, China şi Pakistan se numără se numără printre ţările unde sclavia este cea mai răspândită în termeni absoluţi. Aceste ţări, împreună cu Nigeria, Etiopia şi alte cinci ţări conţin mai bine de 75% din populaţia înrobită a lumii.
 
Fundaţia Walk Free a fost fondată anul trecut de Andrew Forrest, un miliardar australian care şi-a dobândit averea prin industria minieră. Pentru acest proiect el a primit fonduri de la Bill Gates, Hillary Clinton şi Tony Blair.
 
„Îi îndemn pe liderii din întreaga lume să vadă acest index ca pe un apel de a acţiona şi de a se concentra asupra încercărilor de a stopa această infracţiune”, a declarat Hillary Clinton.
 
Indexul defineşte sclavia drept „situaţia de a trata pe cineva de parcă ar fi o proprietate, ceva ce poate fi cumpărat, vândut, comercializat sau chiar distrus”. De asemenea, sclavia modernă include şi alte practici precum traficul uman şi munca forţată (definită drept muncă depusă fără consimţământ ca urmare a unor constrângeri şi ameninţări).
 
Obţinerea informaţiilor privitoare la acest subiect s-a dovedit a fi o sarcină dificilă, din cauza definiţiilor inconsistente şi a lipsei de coordonare dintre organizaţiile internaţionale.
 
Unele dintre descoperirile realizate de Walk Free sunt de-a dreptul surprinzătoare. În Mauritania, de exemplu, se presupune că între 140.000 şi 160.000 din cel 3,8 milioane de locuitori trăiesc în condiţii de sclavie modernă. În Haiti, aproximativ unul din zece copii sunt exploataţi prin muncă silnică. De asemenea, aproximativ 14 milioane de oameni din India şi 3 milioane din pakistan sunt supuşi sclaviei.
 
Moldova este ţara cu cel mai mare nivel al sclaviei în Europa. Ce loc ocupă România? (GALERIE FOTO) (Foto:Fundaţia Walk Free)

  
   
În Moldova, aflată pe locul şase în acest index şi pe locul întâi în Europa, se estimează că din cei 3.559.541 între 32.000 – 35.000 de oameni sunt supuşi sclaviei. Persoanele din Moldova care au fost identificate în situaţii de sclavie modernă au fost exploatate în domenii precum industria sexului, construcţii, agricultură şi muncă domestică. Potrivit raportului, anul trecut, bărbaţii, femeile şi copiii din Moldova au fost exploataţi mai ales în Ucraina, Rusia, Emiratele Arabe Unite, Turcia şi Kosovo.
 
Pe de altă parte, România ocupă locul 125 în clasamentul mondial, cu aproximativ 25.000 de persoane supuse sclaviei moderne.
 

0