988

Preşedintele Estoniei: „Rusa este limba unei puteri ocupante“

Întrebat într-un interviu de ce rusa nu este a doua limbă a Estoniei, aţi spus că este limba unei puteri ocupante. Noi avem încă o mulţime de ruşi care nu vor să înveţe limba română. Cum am putea rezolva această problemă?
 
Toomas Hendrik Ilves - preşedintele Estoniei:
"Mai întâi de toate, trebuie să ştiţi că nu am vrut să jignesc nicio naţiune şi nicio limbă, nu-mi stă în fire. Dar să privim istoria. Estonia nu a renunţat voluntar la independenţa sa în 1940 şi nici nu a aderat voluntar la Uniunea Sovietică. Bazându-se pe pactul secret făcut cu Germania nazistă, URSS a anexat Estonia şi a stabilit rusa drept una dintre limbile administraţiei sovietice. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Republica Moldova, în urma Pactului Molotov - Ribbentrop. Revenind în prezent, predarea şi utilizarea limbii de stat în Republica Moldova este un lucru elementar. Am trăit şi am lucrat în Statele Unite şi în Canada şi, evident, am învăţat limba engleză. Când am lucrat în Germania, am învăţat germana. Nu-mi pot imagina cum cineva ar putea trăi bine într-o ţară, ar putea înţelege oamenii, cultura sau ar putea să se simtă parte a societăţii, fără a vorbi limba oficială. Văd motivele istorice din care rusa este în continuare larg răspândită în Moldova, dar nu pot înţelege aversiunea faţă de limba oficială. Doar Moldova îşi poate păstra şi preţui limba."
 

Preşedintele Estoniei,Toomas Hendrik Ilves, este un susţinător înflăcăratal Republicii Moldova FOTO: blogs.independent.co.uk

 
0