3347

Renato Usatîi. Scurt rezumat

Atacuri raider, falimentare de bănci, asasinări, relaţii cu lumea interlopă, averi, toate aceste noţiuni sunt legate direct sau indirect de numele lui Renato Usatîi. Zilele trecute, Renato Usatîi a remis presei din R. Moldova invitaţii pentru jurnalişti şi bloggeri la Moscova, declarând că, la Chişinău, se află în pericol de arest şi răfuială politică.
 
În interviurile şi declaraţiile de presă făcute anterior, Renato Usatîi a remarcat în repetate rânduri că este bogat, afişând obiecte de lux, inclusiv maşini scumpe (el a declarat că deţine unul dintre cele 7 Rolls-Royceuri existente în R.Moldova. Deşi a menţionat de câteva ori că ar avea afaceri cu metale, el nu a explicat vreodată cum s-a lansat în afaceri. Reporterul nostru i-a adresat de câteva ori întrebări cu privire la provenienţa afacerilor sale, dar acesta nu a răspuns niciodată la mesaje, inclusiv la cele remise săptămâna trecută, după invitaţia primită de la el la adresa redacţiei de a merge la Moscova la evenimentul organizat special de Usatîi pentru presă.
Anterior, ZdG a scris despre implicările lui Usatîi în afaceri dubioase.
În 2011 Usatîi a ajuns în atenţia publică după ce ar fi preluat o mare parte din acţiunile Universalbank din Chişinău. La câteva zile de la preluarea pachetului majoritar de acţiuni, Gherman Gorbunţov, fost proprietar al acestor acţiuni, a fost împușcat de către o persoană din R.Moldova. Înainte de a fi împușcat, Gorbunţov a declarat pentru presă că pachetul majoritar al băncii a fost preluat printr-un atac raider. După atentatul la viața lui Gherman Gorbunţov, Universalbank a falimentat, iar Banca Naţională a retras licenţa acestei instituţii financiare, în timp ce deponenţii şi clienţii băncii au suportat prejudicii, solicitând luni în şir returnarea banilor depuşi.
Într-o investigaţie documentată de RISE Project în R. Moldova, în 2011, sunt prezentate dovezi că Renato Usatîi avea relaţii apropiate cu persoane importante din Ministerul de Interne. În presă au apărut poze cu Renato Usatîi lângă vestitul său Rolls-Royce, în anturajul unor persoane dubioase, iar relaţia sa cu locotenent-colonelul Alexandru Jizdan, şeful de atunci al Secţiei Servicii Operative MAI, nu a fost negată. Pe 5 aprilie 2012, la trei săptămâni după împuşcarea bancherului Gorbunţov, lt.col. Alexandru Jizdan a fost vizitat protocolar de Renato Usatîi la sediul Secţiei Servicii Operative din Chişinău. Reporterii RISE Project au surprins momentul. Ulterior, Alexandru Jizdan a fost demis din funcţie.
RISE Project a obţinut trei interceptări ale convorbirilor telefonice purtate de Renato Usatîi în iarna 2011-2012. Usatîi discuta cu Alexei Bucătaru, zis «Lioha Bucătari», fostul locotenent al lui Malhaz Djaparidze – un hoţ în lege moldovean care, în 2008, a murit în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău. Renato Usatîi şi Alexei Bucătaru planificau să recupereze banii datoraţi de Gorbunţov unor businessmeni ruşi pe care Usatîi pretinde că îi reprezintă în R. Moldova. Sumele vehiculate în discuţii erau de ordinul sutelor de milioane de dolari. Unul dintre numele invocate telefonic de Renato Usatîi este cel al lui Averin Victor Sergheevici, zis «Avera» — membru important al sindicatului criminal rus Solntsevskaya Bratva. Cu toate acestea, «Avera» ar deţine restaurante şi hoteluri la Budapesta şi Viena.
Până în prezent autorităţile legale ale R.Moldova nu au anunţat că Renato Usatîi ar fi anchetat sau urmărit penal pentru crime sau fraude. Săptămâna trecută Renato Usatîi a declarat că ar fi fost în relaţii de afaceri cu ex-premierul moldovean Vlad Filat, acuzându-l de anumite ilegalităţi, deşi nu a explicat de ce nu a sesizat niciodată autorităţile legale ale R.Moldova până în prezent asupra acestor fraude de care ar fi ştiut timp de mai mulţi ani. În ultimele luni, Renato Usatîi a declarat pentru mass-media că ar fi interesat să se lanseze în politică.

0