(VIDEO) PROFESII URBANE: Regizorul teatrului “Masca” e actor cind ii este dor de teatru si regizor cind ii este sila de el
Probabil deseori a-ti auzit spunindu-va ca jucati teatru. Fie ca ne plingeam mamei pentru a ne permite sa ne jucam pina seara tirziu afara, fie ca jucam teatru in fata persoanei apropiate cu un anumit scop. Si totusi pina la urma scopul era atins cu citeva lacrimi de crocodile stoarse. Intrebarea este daca fiecare din noi are un actor, daca fiecare din noi poate purta masca, masca de scurt timp sau o masca a vietii. Invitata fiind la o piesa teatru nu am putut refuza, ma bucur ca am acceptat deoarece asa l-am cunoscut pe actorul, regizorul Mihai Malaimare.
- De ce a-ti ales sa veniti la Chisinau anume cu piesa “Intrusa”?
M-am gindit ca e bine ca si chisinauenii sa vada un spectacol tulburător despre destinul Femeii, despre Pasiune şi Erotism.
- De unde primiti satisfactie mai mare? Din munca de actor sau din cea de regizor?
Eu sunt actor cand mi-e dor de teatru si regizor cand mi-e sila de el. Nu sunt un meserias, fac teatru pentru ca ma doare si nu pot scapa de boala asta afurisita . Actorul din mine ar dori sa fie liber, regizorul din mine ma fixeaza in carcera propriilor mele sperante. Ca om si ca artist eu lucrez cu lutul indoielii. Ce satisfactii crezi ca poate sa-ti aduca aceasta truda?
- Am vazut ca actorii din aceasta piesa nu au avut de fel inhibitii. I-ati ales special?
Da, desigur, sunt actori buni, am muncit foarte mult cu ei sis per ca mi-a iesit ceva, dupa publicul de la Chisinau simt ca mi-a reusit.
- Apropo de public, e vre-o diferenta dintre cel din Romania si publicul moldovean?
Pot sa zic ca nu am vazut nici o diferenta, acelasi public cald, aceleasi aplauze, emotii din sala, multe ovatii, mi-a placut, speram sa venim curind cu un nou spectacol.
- Ce rol are jocul in viata dumneavoastra?
Fundamental. Din clipa in care am aflat ca un actor traieste continuu in imperiul jocului nu am mai plecat de acolo si nici chiar obligatia de conduce masina in conformitate cu Legea nu ma poate impiedica sa construiesc autostrazi de joc nebun in fiecare clipa.
- Cum ia nastere un spectacol la Teatrul Masca?
O idee zboara ca proasta prin aer. Nu am ce face si o prind. Din clipa aceea incepe nebunia. Actorii vin, le-o spun si nu mai avem liniste pana ce nu batem gongul. Asta pentru ca un spectacol la Masca este delir colectiv.
- In piesa “Intrusa” cu care a-ti venit la Chisinau a-ti aratat publicului ceea ce inseamna erotism. Nu v-a fost frica ca publicul de aici va reactiona int-un alt fel?
Nu chiar de fel, nici o clipa nu m-am gindit la acest lucru, apoi mi-am dat seama ca ar fi bine sa aratam unde pot duce trairile animalice ale oamenilor, sa aratam ca dincolo de trairile fizice exista suflet.
- Ati jucat vreodata teatru pentru a va atinge un obiectiv politic? Si invers, v-ati facut vreodata dumneavoastra sau partidelor din care ati facut parte campanie electorala pe scena?
Niciodata! Problema mea in politica a fost sa rostesc in opzitie un discurs de care sa nu ma dezic atunci cand sunt la putere. Eu am reusit, cred, nu insa si partidele din care am facut parte! Scena este sfanta, acolo nu au ce cauta agitatiile politice, chiar daca discutam intre noi si ne dam cu parerea. Scena este biserica noastra si noi chiar credem in misiunea noastra.
- Care este rolul care v-a marcat cel mai mult in cariera dumneavoastra si ce nu ati jucat inca, dar v-ati dori sa jucati?
Cel mai mare succes l-am avut cu Simo din FATA DIN ANDROS de Terentiu in regia lui Grigore Gonta. Dar nu pot uita Akaki din MANTAUA de Gogol.
- Un mesaj pentru publicul de aici?
VENITI LA TEATRU…
VIDEO