677

Ruşii îi consideră "răpănoşi" pe moldoveni

  Imigranţii din Rusia (printre care sunt şi cetăţenii Republicii Moldova) nu au dreptul să activeze în sfera comerţului, deoarece au mari probleme la capitolul igienă. Declaraţia aparţine şefului comitetului pentru securitate din Duma de Stat a Rusiei, Irina Iarovaia. Aceasta a propus, în legislativul rusesc, revenirea la aşa-numita cotă zero pentru cetăţenii străini, în anumite domenii, între care şi comerţul cu amănuntul.

 
După părerea sa, astfel ei vor favoriza munca cetăţenilor ruşi şi vor micşora numărul de imigranţi, din cauza cărora proprietarii de magazine nu plătesc anumite contribuţii sociale. Aceasta susţine că o problemă ar fi faptul că nu se poate verifica dacă aceştia au trecut examenul medical sau nu.
 
De acord cu aceste afirmaţii a fost şi deputatul rus Mihail Starşinov, care a menţionat că locurile de muncă trebuie mai întâi să fie repartizate cetăţenilor Rusiei, şi abia apoi imigranţilor. "Astăzi, foarte des propunem să introducem diverse restricţii pentru imigranţii deja existenţi pe teritoriul Federaţiei Ruse, dar astea sunt doar încercări de a combate consecinţele. Problema constă în faptul că noi nici nu cunoaştem cine sunt aceşti imigranţi. De aceea, este nevoie de a opri fluxul necontrolat de străini în ţara noastră", a menţionat Mihail Starşinov.
 
 
Totodată, acesta a mai spus că una dintre primele măsuri trebuie să fie introducerea permiselor de muncă. Potrivit autorităţilor de la Chişinău, în Rusia se află circa 250.000 de emigranţi din Moldova. Potrivit părţii ruse, numărul muncitorilor moldoveni în Rusia depăşeşte însă 500.000.
 
Zvonuri despre ambasadorul Rusiei
 
Presa din Rusia scrie că relaţiile dintre ţara lor şi Republica Moldova continuă să se înrăutăţească. Mijloacele de informare ruseşti susţin că ambasadorul Federaţiei Ruse în Moldova, Farid Muhametşin, a fost rechemat acasă înainte de termen. Ana Taban, purtător de cuvânt la Ministerul de Externe din R. Moldova, susţine însă că sunt doar zvonuri. Acest lucru a fost negat şi de reprezentanţii Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău. "Nu este clar cine şi cu ce scop răspândeşte astfel de informaţii. Ambasadorul continuă să-şi îndeplinească obligaţiile", a menţionat Anatoli Luşakov, putătorul de cuvânt al Ambasadei Rusiei.
 
"Experţii" ruşi nu cred în succesul aderării Moldovei la UE
 
Un alt subiect dezbătut de presa din Rusia este "Dacă va putea Moldova, "ţara migranţilor", să supravieţuiască în UE. Mai mulţi experţi ruşi au declarat că posibila asociere la Uniunea Europeană ar putea agrava situaţia economică a Republicii Moldova. Aceştia consideră că Guvernul Moldovei, forţând semnarea asocierii şi alăturarea la zona de liber comerţ cu UE, a uitat de problemele sociale şi economice ale ţării. Între timp, Moldova va rămâne cea mai săracă ţară din Europa. Economia ţării supravieţuieşte doar datorită creditelor infinite şi banilor trimişi de către emigranţi, după părerea experţilor ruşi.

 
Manipulări prin intermediul mass-media
 
Analistul politic Oazu Nantoi susţine că părerile care au fost exprimate în mass-media rusească pot fi tratate în trei moduri. "Presa rusă nu are decât să se preocupe de ziua de naştere a lui Putin, în primul rând. În al doilea rând, Rusia nu poate agrea faptul că fostele ţări din URSS se dezvoltă de sine stătător. Asta ţine în mare parte de complexul lor, şi nu de problemele noastre", susţine Oazu Nantoi. Analistul consideră că guvernanţii noştri, în 20 de ani de independenţă, au făcut prea puţin pentru ca Republica Moldova să nu fie vulnerabilă la manipulările prin intermediul mijloacelor de informare în masă. "Acum sunt două opţiuni, ori mergem înainte spre UE, ori continuăm să fim o turmă manipulată de Federaţia Rusă", a încheiat analistul.

 
0