1196

Bernd Fabritius, primul sas din România ales în Bundestag


 
Plecat din România în 1985, Bernd Fabritius (48 de ani) îşi propune să fie "glasul" din Bundestag al saşilor, dar şi al românilor aflaţi în Germania. "Mi-am propus să apăr interesele conaţionalilor care m-au ales, dar şi ale diasporei române, mai ales că mi-am păstrat şi cetăţenia română", a precizat Fabritius.

 
Sasul originar din Agnita, judeţul Sibiu, a candidat la München, pe listele Uniunii Creştin-Sociale (CSU), aliaţii bavarezi ai cancelarului Angela Merkel. De altfel, în zona oraşului München trăiesc cele mai multe persoane originare din România: 25.000 de saşi transilvăneni şi 25.000 de români.
 
Bernd Fabritius a povestit pentru MEDIAFAX că a plecat din România împreună cu părinţii, după ce au aşteptat 16 ani acordul autorităţilor comuniste.
 
"Eram un copil când am plecat, motivul fiind reîntregirea familiei. Bunicul meu din partea mamei a fost deportat într-un lagăr de concentrare din Rusia, de unde a scăpat mai mult mort decât viu", îşi aminteşte sasul din Sibiu. Trimis de sovietici din lagăr în fosta Republică Democrată Germană, bunicul său s-a întors în România pentru scurt timp, pentru a pleca apoi în Republica Federală Germania. Pentru a fi alături de el, fiica sa, mama lui Fabritius, a depus în 1969 o cerere de reîntregire a familiei. Cererea i-a fost însă aprobată abia după 16 ani, în 1985.
 
Bernd Fabritius consideră că este în interesul etnicilor germani să arate România într-o lumină realistă. "Nu trebuie să ascundem problemele, dar nici nu e cazul să prezentăm totul în negru. Cred că în momentul de faţă România are nevoie de o prezentare realistă şi credibilă pentru a-şi îmbunătăţi imaginea", apreciază primul român din Bundestag.
0