1240

RECEAN acuzat de TRĂDARE DE STAT. Ar fi vândut transnistrenilor baza de date a agenturii moldoveneşti.

 

 
 
 
 Pe adresa de e-mail a redacţiei Deschide.md a parvenit o scrisoare semnată de către fostul Şef-adjunct al Direcției misiuni speciale Sergiu Livădari. Acesta divulgă modul în care Ministrul Dorin Recean ar fi transmis KGB-ul transnistrean baza de date secretă cu agentura Republicii Moldova. Nu avem certitudinea că mail-ul a fost expediat anume de către Sergiu Livădari, dar am reuşit să aflăm că există o asemenea persoană care a activat în funcţia menţionată. Mai mult ca atât se pare că acesta şi-a început cariera la CCCEC şi fiind apropiat de fiul fostului Vice Ministru de Interne Vladimir Botnari a fost promovat de mai multe ori în funcţii, iar cu câteva luni în urmă acesta a părăsit subit Republica Moldova. Publicăm mai jos integral scrisoarea .







Eu, SERGIU LIVĂDARI, maior de poliție, vreau să comunic reprezentanților presei din Republica Moldova următoarele,

 


Sunt absolvent al Academiei Ștefan cel Mare a Ministerului Afacerilor Interne.

 


Eram unul dintre cursanții de elită ai Academiei, provenind dintr-o familie modestă, tatăl meu fiind ofițer de poliție. Din afară, MAI părea un foarte solid pilon al acestei națiuni. Vă pot spune Academia este o instituție de învățământ de elită, te pregătește pentru viață din toate punctele de vedere. O singură tristețe am avut în momentul în care am constat că reforma MAI este doar o poveste. O mare parte din foștii mei colegi erau fii de ofițeri.

 


Până la urmă, în Academie am fost pregătiți să profesăm în intelligence, într-un serviciu modern, reformat. Nici pomeneală de așa ceva! La debutul în carieră, mandatele noastre de ofițeri au fost îngrădite de criterii obiective și subiective. Pe mine m-au durut cel mai mult criteriile subiective. Ași vrea să detaliez foarte mult, deoarece Republica Moldova ține cursul European, cred că la această oră suntem singura țară ce pretinde a fi parte a Uniunii Europene care este împânzită de flagelul coruptibilității, cumătrismului și raiderilor.


Am avut o activitate de succes atît în cadrul Centrului de combatere a crimelor economice și corupției, ca datorită rezultatelor să fiu promovat la funcție înaltă de conducere, Șef adjunct a Direcșiei misiuni speciale a MAI, în obligațiunea mea de serviciu direct intră supravegherea lucrului operativ a tuturor subdiviziunilor (agentura, prelucrările operative, inclusiv, evidența bazelor de date operative).

 


Îmi este clar că MAI-ul nu e un serviciu atît de slab încât să nu fie capabil să genereze o acțiune de lobby, printre parlamentari, care să permită updatarea legilor naționale.

 

 


E limpede că la nivelul conducerii actuale a MAI nu se dorește cu adevărat reforma structurii și modernizării. MAI este o instituție modestă profesional, finanțată pe «steroizi», cu activitate slab reglementată, subordonată intereselor de clică și, în final, cam degeaba. Absența legilor clare, a regulilor stricte, lasă loc pentru tot felul de haiduci.

 


Dacă eu m-am despărțit de MAI, acest serviciu nu se desparte de mine.
În virtutea acestei relatări, ca un ofițer care duce o luptă cu sistemul de drept canceros este tratat ca un mic-mare terorist. Dar pot spune că m-am obișnuit că să fiu supravegheat. E ca o boală pentru care îmi e clar că nu există leac.

 


Am simțit că locul meu nu mai era acolo. Și am hotărât să plec din Republica Moldova peste ocean. Ca ofițer într-un serviciu secret ești limitat de tot felul de opreliști. De aceea spun că se lucrează în gol. Un ofițer operativ poate lucra ani de zile pentru documentarea unei grupări criminale, care e sintetizată într-o informare de care nimeni nu ține cont.


Pe deasupra, beneficiarii legali ai informațiilor generate de servicii trăiesc cu tentația de a le deconspira în beneficiul grupurilor de interese din care provin.

 


Un fapt public, dar aproape deloc mediatizat, este un dosar de corupție în proporții extrem de mari, nr.2012028109 care a fost tergiversat, finalizat cu primirea unei șpăgi în sumă de 300 000 euro, care au fost primiți de către Șeful Direcției misiuni speciale, locotinent-colonelul Gheorghe CAVCALIUC, bani ce au fost cu amicul său, ministrul de interne Dorin
RECEAN, ca mai apoi să mă învinuiască pe mine personal de actul coruptibil menționat, fapt de ce am fost nevoit să fug din țară.

 

 


Ca un ofițer ce am dat jurământul de credință patriei numai puteam suporta șantajurile, ordinele nelegitime ordonate de Gh.Cavcaliuc și D.Recean am decis să dezvălui unele nelegiuiri pe motiv că unii colegi care își onorează obligațiunea de serviciu cinstit să nu cadă pradă acestor monștri diabolici.

 


Voi spune un lucru care s-ar putea să șocheze. Aț fi onorat să sprijin și în momentul de față organele de drept dacă aș simți că sunt interesate de subiectele de care sunt interesat eu. Personal, am abordat teme serioase care țin de starea de securitate națională. Și aș da exemplu: la indicația direct a Ministerului de interne Dorin Recean, prin intermediul șefului Direcției misiuni special, Gheorghe Cavcaliuc am executat ordinal de a transmite copia bazei de date informaționale operative agenților KGB a Transnistriei în schimbul unei sume enorme de bani, mie personal Gheorghe

 


Cavalciuc din tranzacția data a încercat să mă remunireze cu suma de 150 000 euro, meționând că din suma totală de bani urmează să fie împărțită conform mărimii funcțiilor cu ministrul Dorin Recean și Șeful inspectoratului general de poliție, Ion Bodrug (finul de cununie a exviceministrului Iurie Cheptănaru). Eu categoric am refuzat remunirarea, atunci de către toți trei am fost amenințat cu lichidarea fizică, fapt ce a generat plecarea mea din țară.

 

 


Ca confirmare prezint unele dovezi: lista dosarelor secrete:
Dosarul agentului nr.20099121, pseudonimul SEMI, agentul G. Simion a.n.1077, deputat parlamentul R.Moldova, dosarul gestionat de Gheorghe
Cavcaliuc.
Dosarul agentului nr.20030143, pseudonim NORIC, agentul, L. Oleg, a.n.1974, gestionat de către ofițerul R.Pascal
Dosarul agentului nr. 19998911, pseudonimul DUNAEV, agentul B. Iurii, a.n. 1950, gestionat de ofițerul Tincu
Dosarul agentului nr.19969704, pseudonimul BAIER, agentul V. Leonid, gestionat de ofițerul Racu
Dosarul de prelucrare operativă nr.20059113, pseudonim MAJOR, C. Vitalie, a.n. 1970, gestionat de ofițerul A.Laza
Dosarul de prelucrare operativă nr20099167, pseudonimul BASTARZI, G. Vasile, a.n. 1974, gestionat de ofițerul Saachian
Dosarul de prelucrare operativă nr.20026255, pseudonimul ACULA, C. Ecaterina, a.n.1954, gestionat de ofițerul C.Savca
Dosarul de prelucrare operativă nr. 20060238, pseudonimul CURCUBEU, C. Vladislav a.n. 1973, Rusu Raisa a.n.1962, gestionat de ofițerul C.Savca
Dosarul de prelucrare operativă nr. 20039022, pseudonimul CONTRABAS, M. Vitalie, a.n. 1960, G. Igori, a.n.1965, F. Fiodor, a.n. 1953, G. Dumitru a.n. 1966, gestionat de ofițerul N.Mihailov.

 

 

Aș putea prelungi lista însă din motive de securitate îmi rezervez dreptul de comunicare, bazîndu-mă că organele de drept îți vor face meseria în privința lui Dorin Recean, Ion Bodrug, Gheorghe Cavcaliuc.

 


La modul sincer, cât timp am activat, am primit tematică de culegere de infromații despre unii politicieni și formațiuni politice. În schimb, au existat și în interior abuzuri, împotiva propriilor cadre, greu de imaginat din afara instituției. Spre exemplu, eu, personal împreună cu Gheorghe Cavcaliuc am organizat reținerea în stare de ebrietate a atașatului militar roman, unde sub conducerea lui Cavcaliuc a fost date indicații colaboratorilor poliției rutiere.

 

 


Operație analogică a fost întreprinsă în privința liderului PL, mihai Ghimpu, cu privire la stoparea automobilului de serviciu cu numere de identitate false.

 


La indicația lui Dorin Recean au fost acumulate materiale compromițătoare la care a fost atribuită parafa strict secret, în privința angajaților mai multor ministere, inclusiv Ministerul afacerilor externe și integrării europene, avînd ca scop de intimidare și șantaj, ca pe parcurs Dorin recean să devină ambasador.

 


Am raportat unele fapte și nu s-a luat nicio măsură, ba, din contra, am fost considerat o cioră albă și-atunci, de ce să mai fi rămas acolo?

 


Trebuie de spus că MAI a avut un sistem foarte permeabil de absorbție a viitorilor angajați. Ăn acest fel au intrat în sistem pilele, nepoții și copiii cadrelor din MAI, copii de politicieni, de oameni de afaceri, și-așa mai departe. Este unul dintre motivele pentru care foarte mulți colaboratori de poliție, care veniseră pe ușa din față în MAI, au ales să plece, mediul profesional fiind profund viciat.

 


După ce s-a lămurit cu reforma MAI, au trecut la planul doi: distrugerea.
Mi s epare inadmisibil ca unii demnitari ai MAI să comită o asemenea imietate. Cred că este necesar ca MAI-ul să-și câștige respectul real al decidenților, să fie consuștat și să-și spună punctul de vedere cu fermitate, atunci când este cazul. Cred că Dorin Recean, Ion Bodrug, Gheorghe Cavcaliuc nu au ce să mai caute într-o funcție publică după acest gest.

 


Conștientizez faptul că la această oră sunt urmărit, dar am intenția să dezvălui tot ce cunosc întro anchetă obiectivă în caz că statul îmi va oferi protecție.

 


Înțeleg că e o mare culpă să faci dezvăluiri despre nereguli din MAI, dar dacă un funcționar încearcă să spună ce se întâmplă la serviciul lui și ce abuzuri se fac atunci i se dă un șut în fund.

 


Am făcut public această scrisoare cu bună credință, relatând un subiect de interes public, cu respectarea adevărului deoarece este un semnal groaznic pentru corpul ofițerilor din MAI.

 


Dacă în Republica Moldova ar exista analiști din domeniu, independenți, ar urmări cu mare atenție acest subiect.
Așa se ajunge la pierderea instantanee a credibilității unei întregi instituții. Mai spun doar atât: e păcat, mare păcat.

 


Ex. Șef Adjunct al Direcției misiuni speciale
Maior de poliție SERGIU LIVĂDARI
PS. REDACŢIA DESCHIDE.MD INVESTIGHEAZĂ CAZUL, IAR ÎN PREZENT MAI MULŢI REPORTERI ÎNCEARCĂ SĂ AFLE DETALII ŞI SĂ IA LEGĂTURA CU PERSOANELE VIZATE ÎN SCRISOARE. VOM REVENI.
 


Read more: http://deschide.md/scandal-bomba-recean-acuzat-de-tradare-de-stat-ar-fi-vandut-transnistrenilor-baza-de-date-a-agenturii-moldovenesti/#ixzz2fL4SJZYl

0