1752

O nouă bombă informațională a fost aruncată în spațiul mediatic.


De data aceasta este vorba despre o scrisoare deschisă pe numele Procurorului General și al Ministrului de Interne, expediată pe adresele de e-mail ale instituțiilor media din Republica Moldova semnată de către un grup de 124 de veterani ai MAI, din mun. Chişinău şi raioanele Rezina, Criuleni, Anenii Noi şi Căuşeni. Semnatarii scrisorii susțin că viceministrul Veaceslav Ceban, fostul șef al Departamentului Instituțiilor Penitenciare ar primi lunar de la foștii săi angajați o taxă de protecție care variază între 2000 și 10000 de Euro, după ce ar fi fost dublată recent de către demnitar. Potrivit scrisorii, angajații DIP sunt impuși să adune aceste sume de la deținuți. În schimb aceștia le permit deținuților să facă trafic de droguri, de țigări, alcool și alte lucruri interzise în penitenpciare.
Ceban mai este învinuit și de faptul că ar fi omul care ține la control toate achizițiile publice ale DIP, activitate din urma căreia se pricopsește cu șpagă care variază între 10 și 40 la sută din suma achiziției. O altă învinuire gravă constă în faptul că viceministrul ar fi promovat în funcții persoane apropiate care nu corespund cerințelor de angajare și care îl “mulțumesc” generos pentru acest lucru.
Totodată în scrisoare sunt descrise acțiuni prin care apropiații viceministrului protejează gruparea criminală Makena și participă la schemele interlope ale acesteia. Un capitol aparte constă în descrierea averii viceministrului și a afacerilor pe care el și familia sa le patronează.
Amintim că recent DIP a mai figurat într-un scandal. Este vorba despre războiul pe care îl poartă angajații acestei instituții cu Prim Procurorul General Adjunct Andrei Pântea.
Am încercat să obținem un comentariu la aceasta temă de la Serviciul de Presă al Ministerului de Interne, însă după ce ni s-a spus să revenim, nimeni nu ne-a mai răspuns la telefon. Aducem aminte pe această cale că sub fiecare articol publicat pe deschide.md există un link către o formă de contact în care cei vizați în articol ne pot trimite pe adresa redacției dreptul lor la replică. În așteptarea unei reacții din partea MAI, Publicăm mai jos integral scrisoarea deschisă:
 
Către Ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean, şi Procurorul General al Moldovei, Corneliu Gurin, din partea unui grup de veterani ai Ministerului Afacerilor Interne din mun. Chişinău şi raioanele Rezina, Criuleni, Anenii Noi şi Căuşeni.
Chemare la respect şi onoare!
În aceste zile se împlineşte jumătate de an de la începutul Refomei Poliţiei Republicii Moldova. Ministerul Afacerilor Interne spunea la lansare că: ”Reforma poliţiei vine ca răspuns la aşteptările cetăţenilor. Cetăţenii doresc o poliţie mai eficientă, mai prezentă, mai corectă şi de încredere”. Însă, în realitate, reforma poliţiei nu a însemnat altceva decît o epurare masivă a cadrelor prin avansarea unor persoane incopetente, corupte, arogante şi demiterea persoanelor cu o practică vastă de lucru. Procesul de reangajare s-a transformat într-o piaţă extrem de profitabilă de muncă pentru conducerea MAI, însă s-a transformat într-un dezastru pentru populaţia care a rămas la cheremul unor puştani, care nici să conducă nişte echipaje de patrulare nu sunt în stare şi le distrug, unul cîte pe unul, cîte un automobil la fiecare cîteva zile.
Despre ce luptă cu corupţia poate fi vorba dacă conducerea MAI nu este pe departe un exemplu de onestitate şi corectitudine. Şi ce fel de exemplu poate fi un astfel funcţionar care în doar mai puţin de un an şi-a procurat patru loturi de pămînt în com. Durleşti, unde construieşte concomitent două case de locuit, o casă de lux în pensiunea turistică Sovata din Romînia, o maşină de teren Lexus cu un preţ de sub 100 000 eur şi o locuinţă de peste 150 de metri pătraţi într-un bloc luxos din str. M.Eminescu din centrul Chişinăului. Familia lui a devenit dealer oficial la Vodka Zernoff în Romînia. Cei care lucrează de mai mulţi ani în sistem cunosc că din prima zi de cînd Ceban Veaceslav a început să activeze în organe estorca mită de la oamenii din Piaţa Centrală, cînd era în poliţia economică – de la contrabandiştii care treceau fraudulos prin transnistria spirt, haine şi petrol, de la traficanţi de fiinţe umane şi oameni de afaceri, iar mai recent, de la criminalii care îşi ispăşesc pedeapsa în instituţiile penitenciare. În prezent, Ceban Veaceslav este „crîşa” achiziţilor la Departamentul Instituţiilor Penitenciare, „otcatul” variind de la 10% pînă la 40%. Fiecare dintre agenţii economici care au trecut prin concurs, dar nu au cîştigat Vă vor confirma acest lucru.
Chiar şi Şefa DIP, Dabija Ana, este o „păpuşă” promovată în funcţie de Ceban Veaceslav. Şi nu doar asta. Fiecare dintre şefii penitenciarelor este obligat să plătească lui Ceban Veaceslav cîte o taxă lunară de la 1000 pînă la 5000 eur, taxă care s-a dublat în această primăvară. Aceştea la rîndul său, adună banii închizînd ochii la comercializarea drogurilor, ţigărilor şi obiectelor interzise, iar cele mai profitabile fiind caracteristicele pozitive şi încheierile care permit reducerea termenului de detenţie. Ceban Veaceslav poate activa nestingherit cu astfel de cumătri ca Palihovici Liliana, Cecan Iurie şi Efrim Oleg, toţi funcţionari de vîrf din stat. Ultimul caz, însă, a depăşit toate limitele. Viceministrul de interne a generat un scandal teatralizat pentru a şantaja prim-adjunctul Procurorului General, Andei Pîntea, să înceteze urmărirea cumătrului lui Ceban, Efrim Oleg, căruia procuratura i-a deschis trei dosare. Beneficiind de relaţiile din penitenciare şi din lumea interlopă, Ceban Veaceslav a înscenat o istorie de mită de două milioane de lei pe care a mediatizat-o cu ajutorul reţelei sale de angajaţi corupţi din Departamentul Instituţiilor Penitenciare.
Doar Dvs puteţi stopa acest microb al corupţiei, care a promovat la majoritatea funcţiilor cheie din minister, ca Şef Direcţie Investigaţie Fraude şi Şef al Departamentului Securitate Internă şi Combaterea Corupţiei, iar în doar doi ani a contribuit la faptul că în sistemul penitenciar a au fost siliţi să demisioneze sau au fost concediaţi 95% din echipa managerială. În plus el a pus pe roate un sistem de reangajare în cîmpul muncii a unor foşti angajaţi MAI care nu corespund rigorilor de angajare. De exemplu: Igor Druţă – transferat de la MAI la funcţia de director general adjunct al DIP, deşi avea aplicate în MAI 7 sancţiuni disciplinare, avertizat asupra corespunderii incomplete funcţiei deţinute, o dată retrogradat în grad, nu a trecut comisia medico-militară suferind de obezitate de gradul III şi probleme cardiace (Distonie Neurocirculatorie tip Hipertensiv). În doar o lună avansat la grad de colonel. Victor Tonu – numit în funcţia de şef al penitenciarului nr.9, deşi deja nu corespundea limitei de vîrstă, cu probleme cardiace, numit în doar o lună, prin ordinul lui Efrim Oleg în funcţie de colonel de justiţie. Alexei Braduceanu – Dulghieru – cumătrul lui Ceban, angajat în calitate de Şef Direcţie Securitate Internă DIP, după ce a fost concediat din SIS pe motiv negativ de necorespundere funcţională (24.12.2001, ord SIS nr. 821 din 13.12.2001) şi pornită o cauză penală (nr.2000019083), în calitate de coparticipant la arestarea ilegală cu bună ştiinţă, săvîrşită în interese de profit sau personale (art.192, alin.2). O altă poveste de succes este activarea în interesele grupării „Makena”, inclusiv acoperirea unor crime, cum ar fi deţinerea „obşeacului” grupării prin intermediul verişorului său Bârcă P. şi acoperirea unor revolte la penitenciarul 17 Rezine, unde organizaţia criminală a împiedicat, cu utilizarea unor arme reci (cuţite şi răngi), executarea unei percheziţii în penitenciar.
Reieşind din toate cele enumerate, inclusiv, compromiterea statutului de angajat MAI, destabilizare a bunelor relaţii între organele de urmărire şi anchetă, promovarea neprofesionalismului la nivel înalt şi reprezentarea unui factor de corupţie esenţial în toată structura MAI, solicităm examinarea demiterii viceministrului de interne şi a tuturor angajaţilor promovaţi de către acesta care nu corespund rigorilor de profesionalism şi integritate. Cu respect, un grup de 124 de veterani ai MAI, din mun. Chişinău şi raioanele Rezina, Criuleni, Anenii Noi şi Căuşeni.
 


Read more: http://deschide.md/scandal-la-mai-acuzatii-grave-aduse-viceministrului-de-interne-veaceslav-ceban/#ixzz2e6rtrZ7x

0