786

Vedomosti: "Acordurile de la Vilnius vor reduce din sfera tradițională de influență a Rusiei"



foto simbol
Foto: finantistii.ro 
 
 
Acordurile semnate de Ucraina și Republica Moldova cu UE, vor consolida pe hârtie ceea ce de fapt s-a întâmplat - sfera tradițională de influență a Rusiei s-a redus brusc. Despre asta scrie publicația rusă Vedomosti.

 
Accelerarea Ucrainei și a Republicii Moldova spre Occident este evidentă. Ambele țări pot semna Acordul de Asociere cu UE la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius din noiembrie. În Ucraina, grupurile de interese indiferent de viziunile lor sprijină integrarea în UE care va oferi facilitarea importurilor de produse europene în țară și exportul de mărfuri ucrainene în UE. Oricum, Moscova se confruntă cu o nouă criză în relațiile cu Kievul în particular și, cu toate fostele republici sovietice în general, care sunt atrași de Occident și alți lideri regionali (China, Turcia, etc.).

Deputații ucraineni din legislatura actuală pentru prima dată au ascultat discursul președintelui și nu au încercat să provoace un scandal. Potrivit experților ucraineni, Ucraina trece printr-un consens al elitelor nemaivăzut anterior cu privire la apropierea de Europa.

Trebuie de recunoscut că această criză în mare parte a fost generată de însăși Kremlinul. După ce a pierdut statutul de superputere, Rusia nu a creat noi proiecte economice și umanitare de integrare, care ar fi atractive pentru vecini și alți parteneri.

0