1192

Scriitorul Ion Druță împlinește astăzi 85 de ani. Nu a acceptat invitația de a fi în această zi la Chișinău


Scriitorul Ion Druță, autorul „Frunzelor de dor”, împlinește astăzi 85 de ani. Maestrul în arta cuvintelor locuiește la Moscova, în Rusia. Prozatorul însă nu a venit la Chișinău pentru a participa la evenimentele care îi sunt dedicate, chiar dacă a fost invitat.
Astăzi, Ministerul Culturii va organiza „O seară de suflet cu Ion Druță, la aniversarea de 85 de ani” la Teatrul „Mihai Eminescu”, chiar dacă poetul nu va fi prezent. La eveniment va participa însă președintele Parlamentului, Igor Corman.
Și Uniunea Scriitorilor din Moldova îl va omagia pe Ion Druță. La ora 15.00 va avea loc vernisarea unei expoziții de cărți și fotografii, iar mai mulți scriitori, prieteni și cititori de-ai prozatorului vor avea luări de cuvânt.
„Ion Druță este o figură tutelară a literaturii din Basarabia, el a fost un fenomen adevărat în anii ‘50-’60. Un fenomen care a schimbat fața literaturii noastre. Druță a scris niște opere de altă factură, care se deosebeau de ceea ce se scria și se promova în acel context. A plecat de foarte mult timp la Moscova, așa s-a croit destinul lui. Acolo era libertate, să fi rămas aici, nu cred că ar fi scris ceea ce a scris în Rusia. Da, poziția lui față de anumite probleme sociale l-a eclipsat ca și om, dar ca scriitor – e fenomenal”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu.
Ion Druță s-a născut la 3 septembrie 1928 în satul Horodiște, raionul Dondușeni. La începutul anilor ’50, publică primele sale lucrări. „Frunze de dor”, „Balade din câmpie”, „Ultima lună de toamnă”, „Povara bunătății noastre”, „Clopotnița”, „Horodiște”, „Biserica albă” și „Toiagul păstoriei” fac parte din fondul de aur al literaturii românești.
0