659

Natalia Gherman, la Bucureşti: “O declaraţie de independenţă energetică” pentru R Moldova

Natalia Gherman, vicepremier şi ministru de Externe şi pentru Integrare Europeană, a declarat că gazoductul Iaşi-Ungheni reprezintă “o declaraţie de independenţă energetică” pentru Republica Moldova.
 
“Ieri (n.red. – 27 august) am sărbătorit cea de-a 22-a aniversare a independenţei Republicii Moldova, dar, ieri, am mai avut un eveniment important, anume inaugurarea lucrărilor la gazoductul Iaşi-Ungheni, iar acest proiect pot spune că reprezintă o declaraţie de independenţă energetică a Republicii Moldova“, a afirmat ministrul de la Chişinău, în discursul susţinut la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române.
 
De asemenea, Natalia Gherman a arătat că şi celelalte proiecte de interconectare a infrastructurii ţării sale cu cea a României, liniile electrice de înaltă tensiune, construcţia a două noi poduri peste râul Prut sunt “vitale” pentru Republica Moldova asigurând diversificarea pieţei energetice, dar şi facilitarea mobilităţii cetăţenilor său.
 
“Toate aceste proiecte ne conectează nu doar din punct de vedere al infrastructurii, dar şi politic şi geopolitic de Uniunea Europeană. Iar bineînţeles, rolul României în aceste proiecte este determinant”, a spus Natalia Gherman. Ea a arătat că relaţiile cu România au cunoscut o ascensiune deosebită în ultimii patru ani, având loc peste 60 de vizite bilaterale la nivel înalt, însă agenda europeană a Chişinăului “nu este deloc una simplă”, iar pe viitor este nevoie de noi mesaje de sprijin dinspre România şi ţările UE care să consolideze societatea moldovenească în jurul proiectului de integrare europeană. “Forţe politice antieuropene de la noi din ţară sunt încă numeroase, precum şi cele externe care se opun viitorului european al Republicii Moldova“, a spus ministrul de la Chişinău.
0