815

BREAKING NEWS


S-a rupt digul iazului din Opaci, Căuşeni. Oamenii urmează să fie evacuaţi (UPDATE 19.49) Ion Ciontoloi, preşedintele raionului Căuşeni: Cu părere de rău au venit peste noi prea multe ploi. Apele s-au acumulat în lacul din sat, digul nu a rezistat şi a cedat. Circa 30 de case sunt în pericol de a fi inundate. Se face tot posibilul ca să facem faţă lucrurilor. Iazul se află chiar în preajma satului. Despre riscul de a se rupe acest dig nu am ştiut. Raionul a fost afectat şi de grindină. De asemenea, au fost afectate şi casele altor locuitori şi din alte localităţi ale raionului. Sunt pierderi enorme. În mai multe localităţi au intervenit responsabilii cu tehnica necesară pentru a întări digurile.
(UPDATE 19.47) Liliana Puşcaşu, ofiţer de presă al Serviciului Situaţii Excepţionale: A fost convocată Comisia pentru situaţii excepţionale locală, unde s-a decis evacuarea locuitorilor acestor case. Reprezentanţii Direcţiei situaţii excepţionale din Căuşeni sunt la faţa locului şi încearcă să întreprindă măsurile necesare pentru ca oamenii să nu fie în impas. În ajutor mai vin 50 de salvatori. Serviciul Situaţii Excepţionale îndeamnă populaţia de acolo să dea dovada de calm şi să asculte cu atenţie ce spun autorităţile.
(19.40) În urma ploilor torenţiale de astăzi, în satul Opaci, raionul Căuşeni, au fost avariate 24 case de locuit, un beci demolat, iar mai multe păsări de curte au fost înecate. Afectate au fost încă 80 fântâni, 15 podeţuri distruse şi 8 poduri rupte.
Din fericire, victime omeneşti, nu au fost înregistrate. Aproximativ, la ora 18.30 minute, s-a rupt digul iazului din localitate, bazin acvatic, cu o suprafaţă de 12 ha. În consecinţă, sunt în pericol 20 case de locuit. Imediat, a fost convocată Comisia pentru situaţii excepţionale locală, unde s-a decis evacuarea locuitorilor acestor case.
A fost alertat efectivul Direcţiei situaţii excepţionale Căuşeni. 20 de salvatori vor evacua oamenii şi bunurile materiale din aceste locuinţe şi vor fortifica digul de protecţie avariat.
În ajutor, urmează să vină încă 50 de salvatori din cadrul Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, cu patru unităţi de tehnică grea, două generatoare, sistem de iluminare şi o maşină pentru transportarea apei potabile.
Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale îndeamnă populaţia de aici, să dea dovadă de calm, să fie atentă la îndemnurile autorităţilor şi să asculte buletinele informative.
http://www.publika.md/s-a-rupt-digul-iazului-din-opaci--causeni--oamenii-urmeaza-sa-fie-evacuati_1478261.html
0