1450

Jurnal: Generalul Anton Gămurari a declarat că nu doar Armata Naţională este gata să riposteze în cazul unui eventual atac,


 
 
 

 
 

 
 
22.06.2013
 
 
Deputaţii PL, PCRM şi socialiştii au cerut în şedinţa Parlamentului demisia ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa. Deputaţii l-au învinuit pentru pentru faptul că a făcut declaraţii belicoase în satul Varniţa la 19 iunie, la 21 de ani de la tragedia de la Tighina. La Varniţa, Vitalie Marinuţa a declarat că armata naţională este pregătită pentru a da o ripostă unui eventual atac venit din partea forţelor armate transnistrene.
 
 
 


Vitalie Marinuţa a reiterat aceeaşi idee într-un interviu acordat agenţiei de presă Romanian Global News. „Armata naţională are capabilităţile necesare pentru a-şi îndeplini misiunile constituţionale şi alte misiuni care stau în faţa ei. Vreau să explic de ce atât eu, cât şi analiştii Armatei Naţionale considerăm ca situaţia nu poate degenera într-un conflict militar. Provocări, altele decât cele de ordin militar, sunt convins că vor fi, intensitatea lor va spori pe parcursul verii şi în special la toamnă, dar excludem provocările cu caracter militar. Să vă spun de ce. În primul rând, potenţialul armatei nistrene nu le permite declanşarea unui conflict militar şi mai ales nu permite continuarea acestei acţiuni, de unii singuri”, a declarat ministrul. Titlul interviului este o frază scoasă din context.
 


Preşedintele nu comentează
 


Cu propunerea de a-l demite pe Vitalie Marinuţa au ieşit comuniştii. „Dumnealui a făcut declarații de neadmis, incompatibile cu funcția pe care o deține. De aceea solicităm demisia lui Vitalie Marinuța. Astăzi!”, a spus deputatul PCRM, Alexandr Petkov. Propunerea a fost susţinută şi de PL. Deputatul liberal Valeriu Munteanu a menţionat în cadrul şedinţei că chestiunea demiterii lui Vitalie Marinuţa ar trebui discutată în prezenţa preşedintelui Nicolae Timofti. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui a specificat pentru JURNAL cu privire la ultimele evenimente că comandantul suprem al forţelor armatei nu ia atitudine nici faţă de declaraţiile parlamentarilor, nici faţă de cea a ministrului Apărării.
 
 


Marinuţa a apreciat starea Armatei Naţionale
 


Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a explicat sensul declaraţiei făcute la Varniţa. „Ca responsabil de politicile de apărare ale statului, am apreciat starea de fapt a Armatei Naţionale, drept una gata în orice moment să facă faţă misiunii sale de bază. Este de datoria noastră să asigurăm această pregătire şi este raţiunea pentru care cetăţenii Republicii Moldova ne oferă contribuţia lor şi susţin Armata Naţională, inclusiv servind în cadrul ei”, a menţionat Marinuţa.
 


Aceeaşi părere a enunţat-o şi comentatorul politic Oazu Nantoi. „Domnul Marinuţa, în calitate de ministru al Apărării al RM, a spus că Armata naţională este gata să se apere şi totodată a declarat că potenţialul militar care este în stânga Nistrului nu este suficient ca RM să fie atacată. Totodată a spus că acest fapt nu exclude provocări pe alte filiere”.
 


Clasa politică, piedica principală
 


Referindu-se la parlamentarii care au propus demiterea lui Marinuţa, Nantoi a declarat că aceştia nu sunt deranjaţi deloc de faptul că pe teritoriul RM staţionează ilegal trupele Federaţiei Ruse. „Nu sunt deranjaţi de faptul că Federaţia Rusă întreţine şi protejează acest regim xenofob, autoritar, care este un instrument de control asupra Republicii Moldova. Chiar Vladimir Voronin s-a simţit foarte confortabil la 9 mai împreună cu Dmitri Rogozin în PMAN, nefiind deranjat că Rogozin a fost desemnat la 21 martie 2012 drept reprezentant special pentru regiunea Transnistria. Nu am auzit ca Nicolae Timofti să desemneze pe cineva drept responsabil pentru Caucazul de Nord.”
 


Totodată comentatorul i-a reproşat fostului preşedinte al RM, Vladimir Voronin, că acesta, timp de opt ani nu a făcut nimic pentru a rezolva diferendul transnistrean. Vladimir Voronin este de părere că Vitalie Marinuţa şi guvernul RM nu fac decât să tensioneze relaţia cu autorităţile neconstituţionale din stânga Nistrului. „A comis toate greşelile posibile şi imposibile atunci când a încercat să rezolve conflictul transnistrean. Ceea ce avem noi astăzi în parlament este o demonstrare o dată în plus a faptului trist că clasa politică din RM este piedica principală în faţa reîntregirii ţării”, a concluzionat Nantoi.
 


„Nu doar Armata Naţională este gata”
 
 


Contactat de JURNAL, generalul Anton Gămurari a declarat că nu doar Armata Naţională este gata să riposteze în cazul unui eventual atac, dar şi foştii combatanţi din 1992 sunt pregătiţi. Anton Gămurari priveşte cu luciditate situaţia creată în jurul diferendului transnistrean şi spune că un atare atac nu este posibil, de aceea nu trebuie luate în serios temerile deputaţilor. „Ucraina anului 2013 nu e aceeaşi ţară din 1991. Este o ţară independentă şi nu va permite forţelor unei alte ţări să-şi facă mendrele pe teritoriul ei. Pe lângă aceasta Europa nu va permite asemenea acţiuni”, a conchis generalul.  
0