1057

Olecuta de apa rece

Olecuta de apa rece pentru excesul de zel romanopatriot.
Iata ce spune un roman-moldovean din Iasi:

"Nu a existat un conses unionist, deoarece partida conservatoare a fost pro-austriaca, fiind probabil influentata si de tratamentul excelent asupra populatiei romanesti din Bucovina. Inainte de 1859, Moldova era mai prospera decat Valahia, unde Iasul era un oras modern in comparatie cu Bucurestiul, care era la vremea aceea un targ primitiv si balcanic. 

Opinia mea este ca unirea de la 1859 a fost o teapa... Dintr-o provincie, candva mai prospera decat Valahia. Moldova a devenit din cauza sistemului birocratic-centralist-dambovitene o provincie de mana a III-a... Moldova a ratat o sansa istorica prin faptul ca Austria s-a mulltumit "cu putin" (doar cu Bucovina) in 1774. Daca ne-am juca putin cu imaginatia "ce-ar fi fost daca ar fi fost", doar o privire sumara asupra hartii Austriei (cu Moldova toata incorporata), arata ca Moldova ar fi avut o pozitie strategica excelenta in cadrul Imperiului...Nu cred ca rusii ar fi avut vreodata pretentia si puterea de a accede la gurile Dunarii, deci ne-ar fi lasat in pace, pe veci, cu Basarabia cu tot....A fost sansa noastra irosita, lasandu-ne dusi de nas de catre balcanismului valah.

Iar ponoasele acestei decizii neinspirate se vad pana in sfanta zi de azi: in perioada comunista nu s-a investit mai nimic in Moldova (Brasovul si orasele din imprejurimi au avut investitii de aprox. 3-4 ori mai mari decat toata Moldova), iar politica centralist-balcanica continua si dupa 1989. De ex. nu este mentionat niciun oras moldovean (cu exceptia Galatiului) in pliantele de promovare ale Agentiei Romane de Dezvoltare, iar apoi proiectele majore de investitii (infrastructura, etc) sunt (mereu) ultima prioritate nationala. Initiativele locale precum Aeroportul de la Iasi, facilitatile fiscale pt. Regiunea de NE, trecerea tronsonului A4 intr-un regim prioritar, soseaua de centura a Iasului, revenirea Prutului in circuitul raurilor navigabile, sunt ignorate...Deci proiectul "Romania" a fost si este unul ne-profitabil pentru Moldova si moldoveni...."

0