872

Becali la pușcărie, Guma în deputăție

 Astăzi instanța supremă din România l-a condamnat pe deputatul și patronul clubului de fotbal Steaua, Gigi Becali, la 3 ani de închisoare. Becali a fost găsit vinovat de tranzacții ilegale de terenuri cu Ministerul Apărării. Nu însă Gigi Becali este subiectul acestui articol, ci un fel de omolog al său de dincoace de Prut, tot deputat, colegul de partid al lui Plahotniuc, Valeriu Guma. Să mă ierte Gigi Becali pentru că-l compar cu un individ precum Guma.
4 ani de pușcărie pentru un individ care se joacă de-a deputatul la Chișinău
Guma a fost condamnat, acum câteva săptămâni, la 4 ani privațiune de libertate de către aceeași instanță supremă care l-a condamnat și pe Becali. Și dacă deputatul român Gigi Becali s-a predat după doar câteva ore de la sentință, deja aflându-se în arest, atunci omologul său moldovean stă bine-mersi în parlamentul de la Chișinău și se joacă de-a legislatorul. Mai mult chiar, colegul de partid al lui Plahotniuc intimidează jurnaliștii și deputații care își permit să abordeze acest subiect. Mă refer aici la cazul cu reporterul de la Protv, respectiv deputata PLDM Maria Ciobanu, care i-a cerut lui Guma să nu mai iasă la tribuna Parlamentului, pentru că ar compromite această instituție.
Mă întreb acum oare cu ce e mai bun Guma decât Becali, de stă și se plimbă în Mercedesul său de lux prin capitală, în timp ce deputatul român își ispășește pedeapsa? Cu siguranță cu nimic nu e mai bun! Pentru că Becali, cu toate relele sale, măcar a ajutat mii de cetățeni români aflați în situații limită și a reușit să ducă un club de fotbal în semifinalele Cupei UEFA și în grupele Champions League, făcând mândri milioane de români.
Guma, protejat de justiția lui Plahotniuc?

De ce Guma stă în Parlament și Becali în pușcărie? De ce autoritățile moldovenești nu-i pun cătușele acestui infractor și nu-l trimit la București? De ce Parlamentul de la Chișinău nu-i retrage imunitatea și mandatul de deputat acestui individ corupt? Să fie oare Plahotniuc răspunsul la toate aceste întrebări?
Cu siguranță! Guma este coleg de partid cu Plahotniuc, probabil și ”partener” de afaceri. Ori cel cunoscut drept Al Capone de Grozești nu se poate dispensa de un asemenea pion. Mai mult chiar, făcând tot posibilul să-și păstreze statul de autoritate criminală, Plahotniuc nu își va ceda atât de ușor partenerul.
Cum în acest articol întrebările persistă, îmi voi mai pune câteva pe finalul său. Oare dacă Guma era un simplu cetățean moldovean, câte ore, maximum zile, durau până ce era trimis încătușat autorităților române? Oare dacă Guma era un deputat PCRM sau PLDM, câte zile dura până i se retrăgea imunitatea de deputat?
Dar întrebarea cheie este alta: dacă Guma și-a permis asemenea infracțiuni în România, acolo unde e un nimeni, oare ce-și permite în Moldova, acolo unde este deputat și coleg cu Plahotniuc? Poalelungi, Corochii, Gurin, voi ce ziceți?
PS: Mai uitasem  o întrebare. Dacă pentru vreo 3-4 luni de zile am schimba justiția cu România, cât timp ar sta în libertate plahotniucii moldoveni?
Alex Cozer


0