2621

Primaria Chisinau a bagat in MORMINT programul „Prima casa“




Instituţia care acorda cele mai multe credite preferenţiale a renunţat s-o mai facă de aproape un an, scrie adevarul.ro. În timp ce oamenii aşteaptă ca lucrările să avanseze cu viteza melcului, edilii-şefi, care le promiteau un trai fericit în casă nouă, habar n-au ce se întâmplă pe şantier.
 
În luna aprilie trebuiau să fie gata 300 de apartamente sau patru blocuri din complexul de pe strada Ghioceilor numărul 2. La aproape o lună de la acest termen la unul dintre blocuri muncitorii abia fac zidăria, la două clădiri se lucrează la fundaţie, iar în locul ultimei construcţii sunt nişte garaje.
 
În timp ce lucrătorii susţin că nu le-a spus nimeni de vreun termen-limită de finalizare a blocurilor, viitorii beneficiari îşi numără anii până când se vor muta în noile locuinţe, returnând în acelaşi timp creditele.
„Primăria, ca garant, nu se interesează cum sunt derulate lucrările de pe şantiere. Care este probabilitatea ca blocul de pe strada Ghioceilor 2 să fie dat în exploatare până la finele anului 2014?“, se întreabă Denis, unul dintre beneficiari, pe site-ul municipalităţii. „Am fost să văd cum merg lucrările de construcţie la blocul 2 de pe Ghioceilor şi am văzut că nu se prea munceşte. În decurs de o lună nu s-a clădit niciun etaj“, se plânge un alt aplicant.
 
 Promisiunile curg gârlă În ciuda nemulţumirilor, cei implicaţi în proiect afirmă că locuinţele vor fi date noilor proprietari cel târziu în primul trimestru al anului viitor. „În august 2011 a fost făcută prima plată către prestatori şi, conform contractului, blocurile urmează să fie finalizate după 30 de luni. Sunt 300 de apartamente în complexul locativ de pe strada Ghioceilor, 116 locuinţe pe strada Studenţilor şi 256 de mansarde“, spune Maria Banari, funcţionara ce coordonează proiectul „Prima Casă“. Dar nu este nici prima amânare, nici ultima.
 
Muncitorii abia pun fundaţia la două dintre cele patru blocuri „90% din apartamentele din primul bloc au fost vândute. Reclamaţii nu avem“, ne-a răspuns scurt Svetlana Dede, directorul Avri SRL, una dintre cele două companii de construcţii selectată de edili. „Lucrările nu au început din cauza garajelor care sunt construite acolo ilegal. M-am adresat la Primărie, la pretura sectorului Buiucani, dar nimeni nu a reacţionat“, se scuză Ion Negară, directorul Comalion SRL, cealaltă firmă din şantier.
 
Situaţia e ceva mai bună pentru proprietarii de mansarde. O parte dintre ei s-au mutat deja în noile locuinţe. „Am solicitat o mansardă în noiembrie 2011, iar peste un an m-am mutat acolo. Singura nemulţumire a fost că Primăria nu mi-a aprobat dosarul mai repede de şase luni“, susţine Petru Pârnău, unul dintre fericiţii cu casă nouă. Una dintre cele două bănci a ieşit din joc Singurele bănci care au acceptat condiţii preferenţiale de creditare pentru acest program sunt BCR Chişinău şi Moldova Agroindbank, prima sistându-şi finanţarea în iulie 2012. „Participarea în cadrul programului «Prima Casă» a permis băncii să-şi consolideze portofoliul de produse specifice pentru acest segment de piaţă. Din martie 2011, banca a acordat 151 de credite în sumă de 3,3 milioane de euro. Au fost finanţate achiziţiile de locuinţe atât pe piaţa primară, cât şi pe cea secundară“, a precizat preşedintele executiv al BCR Chişinău, Sorin Andrei. „În posesia «Primei Case» au intrat 24 familii, volumul total al creditelor acordate cifrându-se la circa 5,7 milioane de lei sau 362.000 de euro“, a afirmat şi Svetlana Rudenco, managerul de relaţii publice al Moldova Agroindbank.
 
Specialiştii imobiliari sunt însă rezervaţi cu privire la viitorul acestui program. „Vă referiţi la proiectul început cândva demult? Iniţiativa întârzie, evident. Nu e un sistem atât de bun de creditare ca să fi fost necesară atâta zarvă la lansare“, spune expertul imobiliar Nicolae Ostafeiciuc.
 
Potrivit specialistului din octombrie 2010, de la începutul programului, preţurile la imobiliare au scăzut, dar condiţiile au rămas aceleaşi. „Nu ştiu cât de bine lucrează sistemul de creditare. Fiind un program municipal social ar trebui să fie accesibil peste tot. Am înţeles că la un moment dat BCR refuzase condiţiile de creditare. Dobânda de 9% nu e rău pentru Moldova, asta dacă nu ar fi necesare plăţi suplimentare. Cât despre preţuri, acum noi avem oferte cu 400-450 de euro pentru metru pătrat, în aceleaşi condiţii“, a explicat Ostafeiciuc.
 
Programul „Prima Casă“ a fost lansat la 4 octombrie 2010.  Atunci Edilii-şefi promiteau că ridicarea blocului va începe cu o săptămână mai târziu şi se va finaliza în cel mult 30 de luni. Astfel, blocurile urmau a fi date în exploatare cel târziu în aprilie 2013. La începutul anului 2011, Primăria anunţa pe site că primul bloc locativ va fi gata în toamna lui 2012. În luna august 2011, primarul general Dorin Chirtoacă a mers pe şantierul de construcţii şi s-a arătat satisfăcut de lucrări. „Este o situaţie fericită pentru municipiu“, menţiona atunci edilul. Ulterior, termenele-limită s-au mai prelungit de câteva ori. Acum Primăria promite că în primul trimestru al anului 2014 va fi dat în exploatare primul bloc, una din companiile de construcţie are o altă versiune - iarna lui 2015.


0