1707

Motive de nemultumire a moldovenilor români la adresa rusilor

1) Distrugerea in 1812 a poporului moldovenesc, traitor de peste 450 de ani intr-un principat comun. Punerea sarmei ghimpate intre frati pe Prut. 

2) Inceputul unei lungi perioade de purificare etnica, prin colonizarea masiva a estului Moldovei cu rusi, ucraineni, bulgari, gagauzi, evrei.

3) Campanie sustinuta de rusificare prin impunerea rusei ca unica limba oficiala. Interzicerea scolilor nationale cu predare in limba romana.

4) Subordonarea canonica a Mitropoliei Moldovei.

5) Introducerea antisemitismului - primul mare pogrom al secolului XX a avut loc la Chisinau in 1903.

6) Terorizarea de catre bande bolsevice a Basarabiei in 1917-1918.

7) Intretinerea unei subversiuni permanente prin crearea asa numitei RASSM, inceracand a se acredita teoria "poporului moldovenesc pe ambele maluri ale Nistrului".

8) Distrugerea in continuare a unitatii moldovenilor prin ocupatia din 28 iunie 1940 a Basarabiei si Nordului Bucovinei si ulterior ruperea la 2 august 1940 a sudului Basarabiei (azi 150 de mii de moldoveni traiesc acolo) si a judetului Hotin din nord si a Nordului Bucovinei la RSS Ucrainiana impotriva vointei moldovenilor români. Furtul alfabetului latin propriu limbii romane.

9) Distrugerea elitei moldovenesti prin deportari masive (12/13 iunie 1941 si 5/6 iulie 1949 au fost cele doua principale valuri de deportari, care se incadreaza in definitia genocidului) si foametea organizata din 1946-47.

10) Continuarea purificarii etnice prin colonizare de rusi si tratamentul preferential acordat acestora (cele mai bune job-uri, apartamente, functii, etc).

11) Mentinerea intentionata in subdezvoltare a partii basarabene a RSSM, in compartie cu Transnistria.

12) Poluarea intentionata a limbii cu rusisme, pentru a demonstra deosebirea fata de limba romana (o incercare de a demonstra slavismul limbii "moldovenesti" a fost abandonat).

13) Incurajearea emigrarii moldovenilor in alte republici, uneori pe santiere, pentru a diminua procentul majoritarilor.

14) Atitudinea aroganta a colonistilor, care au refuzat PERMANENT sa invete limba majoritatii si tratarea moldovenilor cu condescendenta.

15) Cultivarea permanenta a romanofobiei prin echivalenta perfida si calomnioasa "roman = fascist".

16) Santajul energetic permanent la adresa Republicii Moldova (a carei harta a fost desenata (citeste furata) in mod intentionat pentru a nu putea fi viabila ca stat independent).

17) Declansarea conflictului de la Nistru din 1992, conflict care mai are si azi consecinte catastrofale.
 
VS
0