992

GALLUP: Fiecare al treilea moldovean vrea să plece din țară


32% din moldoveni spun că ar dori să plece din țară. Cel puțin asta arată sondajul realizat de compania de cercetare sociologică GALLUP, informează UNIMEDIA.

La întrebarea, „Dacă ați avea oportunitatea, ați pleca într-o țară străină pentru un trai permanent, sau ați prefera să rămâneți în țara în care locuiți?”, 32% din moldoveni au ales prima opțiune.

Asta în timp ce doar 15 la sută dintre respondenți din cele 12 țări din fosta Uniunea Sovietică incluse în sondaj ar dori să migreze din țara lor de origine. Potrivit datelor Gallup, cifrele variază de la 40% în Armenia, până la 5% în Uzbekistan.

Studiul arată că motivele principale de plecare ar fi „îmbunătățirea condițiilor de viață” (52%), „asigurarea viitorului copiilor” (13%), „lipsa locului de muncă în țară” (10%).

Sondajul a fost efectuat în perioada 2010-2012 în 12 țări din fosta Uniunea Sovietică pe un eșantion de 41.072 de persoane cu vârsta de peste 15 ani, iar marja de eroare este de 2 puncte procentuale. 

Gallup este o companie americană cunoscută care se specializează pe diferite sondaje de cercetare desfășurate în toată lumea.

0