724

Мировая пресса о Молдове

 
Uniunea Europeană vrea înapoi Guvernul Filat. Președintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, a declarat că numai liderul PLDM Vlad Filat poate duce la bun sfârșit reformele pe care le-a demarat în justiție și combaterea corupției. Aceeași opinie au exprimat-o experții europeni, care consideră că premierul a apropiat substanțial Republica Moldova de integrarea europeană.
 
Partidul Popular European a emis un comunicat de presă prin care cheamă liderii AIE la un dialog constructiv pentru a nu pune în pericol semnarea Acordului de Asociere cu UE. În acest context, președintele Partidului  Popular European  Wilfried Martens a subliniat că Guvernul lui Vlad Filat a demarat un număr important de reforme cum este combaterea corupției, contribuind astfel la apropierea Republicii Moldova de UE. „Uniunea Europeană optează pentru un guvern format din AIE, condus de președintele celui mai puternic partid- Vlad Filat, președintele PLDM. Sunt convins că sub conducerea lui Vlad Filat țara va fi capabilă să finalizeze până la sfârșitul anului negocierile pentru încheierea Acordului de Asociere cu UE.” a precizat sursa.
http://epp.eu/pressNew.asp?artId=2012
 
Opiniile experților europeni, făcute publice pe siteul oficial informațional al UE,  anulează presupunerile liderului PL Mihai Ghimpu, anunțate la un post privat de televiziune acum câteva zile. Amintim, liberalul declara că Vlad Filat a pierdut suţinerea oficialilor europeni și că înlăturarea lui Filat de la guvernare ar putea salva şansa de integrare europeană a Republicii Moldova. Pe site-ul oficial informațional al Uniunii Europene se menționează că, potrivit experților, ”în anul 2012 Moldova și-a onorat cea mai mare parte din angajamentele asumate față de comunitatea europeană. Au demarat reformele în justiție, lupta contra corupției , reforma administrației publice prin adoptarea strategiei de descentralizare, precum și reformele în domeniul sănătății și educației. Asta a apropiat Republica Moldova, la fel ca Georgia, de încheierea Acordurilor de Asociere și  de  Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător”, se mai specifică în comunicat.
Euractiv.com http://www.euractiv.com/europes-east/moldova-georgia-overtake-ukraine-news-518627
În acest context, amintim că acum o săptămână Elena Băsescu a ținut un discurs în plenul Parlamentului European, la Strasbourg, prin care a recunoscut meritele guvernului Filat în realizarea unor reforme cruciale pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. “Guvernul Filat a fost un guvern de succes, singurul care a reușit să ducă la bun sfârșit lungul șir al reformelor necesare pentru a scoate Republica Moldova din izolare și a o îndrepta spre UE”, a declarat europarlamentarul român Elena Băsescu.
http://elldor.info/2013/03/elena-basescu-in-parlamentul-european-guvernul-filat-a-fost-un-guvern-de-succes/
0