663

Democrația, integrarea europeană și boșii de partide

Liberalul și bunul european Dirk Schuebel afirmă că democrația nu este pentru Moldova. Fiindcă poate frâna „integrarea europeană”. Dacă e să traducem gândul reprezentantului UE din limba păsărească în cea omenească, trebuie să înțelegem următoarele: noi le-am plătit bani grei politicienilor voștri – investiția trebuie protejată, iar datoriile trebuiesc întoarse măcar și în natură, dacă n-aveți bani. 
Astăzi e greu să mai găsești pe cineva care să pară mirat de farsa standardelor duble. Dar să fie oare toți politicienii-democrați moldoveni hoți și trădători de interese naționale? Oricum, rezultatele ultimilor trei ani demonstrează univoc caracterul defectuos al integrării iraționale nu contează unde. Este deja evident că modelele economice „europene” nu lucrează, că UE nu îi va da Moldovei banii necesari, că investiții de proporții nu vor fi. Bruxelles-ul are nevoie doar de (încă) o piață nouă pentru mârfurile sale și de un instrument suplimentar în jocurile cu Moscova și Kievul. 


Mai există ideea unei lumi democratice libere, o idee dragă Moldovei. Din păcate, formațiunea geopolitică Uniunea Europeană nu a devenit în mod automat o uniune democratică a țărilor-membre. Statele libere ale Vechii Europe au dat naștere unui monstru birocratic. Birocrația (puterea cancelariei) și democrația (puterea poporului) sunt două lucruri total diferite. De aici rezultă cauza contradicțiilor crescânde între interesele naționale ale țărilor UE și politica Bruxelles-ului. 


Am putea, bineînțeles, să nu pomenim de toate acestea, s-o ținem în continuare cu refrenul că Moldova are nevoie de libertate și de reforme pentru a se putea rupe de la trecutul împovărător. Însă politicenii-democrați nu au dreptul să fie orbi. Nu se poate de mers pe urmele lui Gorbaciov, rezultatul va fi tot același. Cum atunci de explicat ceea ce se petrece? Cine poartă răspundere pentru faptul că în mediul alegătorilor popularitatea ideilor democratice a scăzut aproape de două ori? Ceea ce vedem poate fi numit sau cretinism politic, sau vânzare a intereselor naționale. Rămâne să sperăm că dacă nu conducerea, atunci majoritatea membrilor partidelor din Alianță se situează ferm pe poziția apărării valorilor democratice. Că măcar ei conștientizează unde a fost adusă țara în rezultatul politicii aventuriste, promovată de respectivii indivizi, și își dau seama că responsabilitatea pentru „faptele” boșilor vă reveni, ca o povară apăsătoare, anume pe umerii lor.
 
joshotsii.blogspot.com/2013/03/liberalul-si-bunul-european-dirk.html

0