480

Domnule preşedinte, încotro se îndreaptă, totuşi, Republica Moldova: spre Est sau Vest?


Extras dintr-un interviu cu presedintele Republicii Moldova, dl. Nicolae Timofti:
 
"După opţiunile mele, întotdeauna am fost pentru integrarea europeană. O bună parte din populaţia activă a Republicii Moldova se află în ţările UE: Spania, Italia, Belgia, Portugalia. Am şi eu rude care locuiesc şi în aceste state, dar şi în Rusia. Să ştiţi că mai mult succes au cei care locuiesc în UE. Moldovenii, în general, sunt apreciaţi pentru calităţile lor. Suntem un popor muncitor, cuminte. Regret un singur lucru: că aceşti
oameni nu se află acasă. Ar fi bine să nu plecăm în Europa, ci să o aducem aici. Sper că politicienii noştri, deşi sunt într-o perioadă nefastă, îşi vor da seama că trebuie să fie împreună în interesul ţării şi să ducem până la capăt programul integrării europene.
 
Cum au evoluat relaţiile cu România în acest an, mai ales că şi acolo a fost o criză politică?
 
Crize politice sunt nu doar în Moldova sau România, ele nu sunt doar în societăţile dictatoriale. Aşa-zisa linişte este menţinută acolo unde este dictatură. Relaţiile dintre cele două maluri de Prut sunt bune, ţinând cont că avem multe în comun cu România: istorie, limbă, tradiţii. Apreciez atitudinea frăţească a autorităţilor române. De la prima întâlnire, am simţit că România doreşte să susţină Moldova, mai ales în ceea ce priveşte realizarea programului nostru de integrare europeană. Ne-au ajutat atunci când am avut inundaţii. Am primit şi un set de carte foarte important pentru noi, dar şi biserica în stil maramureşan foarte frumoasă. S-a spus că la deschiderea ei va fi invitat şi preşedintele Nicolae Timofti, care n-a fost chemat la sfinţirea mică. Au fost invitaţi, în schimb, alţi demnitari, care nu au nimic în comun cu acest lucru.
 
În privinţa relaţiilor cu Tiraspolul, aţi discutat vreodată cu Evgheni Şevciuk?
 
Nu. Avem responsabili care se ocupă nemijlocit de asta. Îl consider pe Evgheni Şevciuk un fel de lider al unui raion mai mare din Republica Moldova. Vom rezolva conflictul pe cale paşnică. Această împărţire de teritoriu este ilegală. Cei din stânga Nistrului trebuie să înţeleagă că e vorba de o singură ţară.
 
Cum rezolvăm conflictul, dacă Rusia este prezentă acolo?
 
Tocmai de asta am spus că ar fi bine să rezolvăm toate problemele cu Rusia. Trebuie să găsim acea soluţie, indiferent de interesele Rusiei în această zonă. Trebuie să scoatem la suprafaţă interesele adevărate, nu cele ascunse după paravan.
 
Aţi menţionat, nu o singură dată, că un consulat la Tiraspol nu poate apărea atât timp cât Rusia nu-şi
retrage armata. Moscova totuşi insistă...
 
Atitudinea mea faţă de Rusia este una foarte bună. Nu sunt de acord însă cu prezenţa armatei ei pe teritoriul Moldovei, pentru că asta înseamnă încălcarea unui principiu foarte important din Constituţie – principiul de neutralitate. O ţară neutră nu poate să aibă pe teritoriul său o armată străină. Dacă face asta intenţionat, înseamnă că ne încalcă Legea Supremă.
 
Cât mai rămâne articolul 13 în Constituţie, cel privind limba moldovenească?
 
Această problemă are un conţinut artificial. În declaraţia noastră de independenţă scrie altfel. Ca garant al Constituţiei, trebuie să o respect. Sunt sigur că politicienii îşi vor da seama că legea fundamentală a ţării trebuie să conţină doar prevederi pline de adevăr. Doar aşa va fi funcţională, iar în ţară va fi ordine."
0