639

Ce nu înţelege euro-conaţionalul Vlad(imir) Filat

Titlul reflectă o derută pasageră. Generată de fapte cunoscute opiniei publice. Aş fi scris EUROPEAN, dar numai un orb nu ar recunoaşte că declaraţiile pro-U.E. au fost contrazise de gesturi de loialitate faţă de Patria Imperială, numită cândva URSS. Iar azi, Federaţia Rusă.  
Aş fi optat pentru sintagma euroasiatic, ca expresie a uluirii generate de lipsa de demnitate a premierului Filat, la uşa preşedintelui Vladimir Putin.
 
Unde nu doar că a aşteptat mai mult de civilizatul sfert academic, dar a acceptat să fie chemat când ţarului - mic la înălţime, mare la ambiţie şi karatist până la durerile de şale, probate la ultima întâlnire cu premierul turc - i s-a reamintit, cu supuşenie, în şoaptă, că l-a umilit destul pe primarul general al românilor de peste Prut.
 
Repet  - până la exasperarea şefului secţiei anti-România, din Serviciul de Informaţii şi Securitate a Republicii Moldova, vorbitor excepţional de limbă rusă. Dintre cei 3.900.000 locuitori ai landului de peste Prut:
 
- 400.000 sunt condamnaţi la viaţa tipică lagărului anti-european Transnistria,
 
- circa 500.000 muncesc în Federaţia Rusă, pentru simplul motiv că, în afară de limba nativă, cea română, ocupaţia sovietică i-a obligat să vorbească limba rusă,
 
- iar în jur de 1.000.000, cei mai îndrăzneţi, au plecat în Occident.
 
Primar general?
 
La 2.000.000 de locuitori, care mai acceptă, scrâşnind din dinţi, viaţa cenuşie din fosta republică ex-sovietică, premierul demis nu mai poate fi comparat nici măcar cu... Sorin Oprescu, primarul general al capitalei tuturor românilor, a cărei populaţie urbană este de peste 2.100.000 de locuitori, iar cea metropolitană este de 3.400.000.
 
Este omul politic Vlad Filat supus preşedintelui Rusiei?
Da!
 
Continuarea articolului, la adresa:
Ce nu înţelege euro-conaţionalul Vlad(imir) Filat | Ion Petrescu | adevarul.ro
 




0