1715

O nouă coaliție s-a format în Parlament


Premierul va prezenta președintelui țării Nicolae Timofti, demisia Guvernului la data de 8 martie “Alegerile anticipate ar putea avea loc, mai probabil decî crearea unui Guvern funcțional”. Despre acesta a declarat pentru NOI.md , analistul politic Oazu Natoi, solicitat să comenteze afirmația prim-vicepreședintelui PLDM, Iurie Leancă, care a spus, că Vlad Filat este singurul candidat al PLDM la funcția de premier . Asta în condițiile în care PL și PD s-au pronunțat categoric contra înaintării repetate a lui Filat la funcția de premier.
În acest context, Oazu Nantoi a spus, că decizia PLDM este un firească, specificînd că într-o țară cu democrație parlamentară liderul celui mai puternic partid este și primul ministru, relatează NOI.md. „Rămîne de văzut cît de deschise vor fi consultările cu domnul președinte. Sînt curios să aflu vor veni comuniștii la negocierile cu domnul Timofti, din moment ce spuneau despre ilegalitatea alegerii sale. Urmează să vedem pe seama cui va cădea responsabilitatea generării alegerilor anticipate, în cazul în care nu va fi acceptată candidatura celui care este președintele celei mai puternice fracțiuni parlamentare” a spus analistul. Potrivit lui, responsabilitatea pentru demisia Guvernului i-a revenit în totalitate PDM. Mai mult, Nantoi consideră, că votul din 5 martie împotriva Guvernului, a demonstrat că în Parlament s-a creat o nouă alianță. 
“Avem o coaliție între Voronin, Plahotniuc și Dodon. Asta este coaliția reală în Parlament, care nu a votat direcția vîntului, dar a dat jos Guvernul. Însemnă, că a apărut o altă Alianță. Atît PD-ul cît și PL-ul nu au decît să se ocupe de ierarhia internă a lor. Fiindcă după ce Filat a fost desemnat premier în 2009, ei se comportă ca niște bărbați, care au descoperit că mireasa nu este virgină. Deci apare întrebarea, ce s-a întîmplat de li s-au deschis ochii acum” a spus analistul. 

La rîndul său, analistul politic Viorel Cibotaru a menționat că nu vede, de ce PLDM-ul ar trebuie să înainteze un alt candidat decît premierul. Asta chiar dacă PD și PL, nu-l susțin pe Filat. Analistul crede, că lucrurile se vor limpezi la acest capitol, în cadrul consultărilor cu președintele Nicolae Timofti. 

“Indiferent care este poziția PL-ului sau PD-ului. Dacă PLDM va propune președintelui candidatura domnului Filat, iar celelalte partide nu vor manifesta susținerea și nu vor exista alte candidaturi luate în calcul, înseamnă ca președintele va fi obligat să-l propună. Daca vor exista alte candidaturi de la fracțiuni, care numeric vor depăși suma mandatelor, care ar putea fi acordate pentru candidatura domnului Filat, va fi o alta situație” a spus analistul.

Premierul va prezenta președintelui țării Nicolae Timofti, demisia Guvernului la data de 8 martie. Ulterior, Nicolae Timofti trebuie să se consulte cu fracțiunile Parlamentare și să înainteze în termen de 45 de zile un alt candidat la funcția de premier.


0