5101

Seful Vamii Tudor Balitchi a fost sofer de ruta nr.104

Din start mi s-a părut straniu, că în CV-ul şefului Vămilor nu se reflectă nicicum faptul, că în august 2008 S.A. „IPTEH” a fost naţionalizată, revenind în proprietatea lui Filat tocmai în noiembrie 2009. Cu ce s-o fi ocupat timp de peste un an Baliţchi şi de ce misterică a ezitat să-şi treacă această ocupaţie în CV-ul de general? Haideţi să vedem.
 
După două săptămâni de întrebat prin târg am reuşit să dau de un nene, şofer de microbuz de rută în capitală, care mi-a dat detalii foarte interesante despre activităţile practicate de Baliţchi între august 2008 şi noiembrie 2009. Şoferul mă asigură că îl cunoaşte foarte bine pe „Fedea Baliţchi, şinul lui Filat”, care „înainte era băiat simplu, dar acum e nacialnik şi nu răspunde la telefon”. Şoferul mi-a mai zis, că atunci când „Voronin i-a luat clădirea lui Filat de peste drum de UNIC ”, actualul general de la Vamă şi-ar fi procurat două microbuze, pe care le-ar fi pus să circule pe ruta 104 din capitală. Unul din ele, cu nr. de înmatriculare „660” era condus chiar de Baliţchi, iar celălalt – de un şofer angajat de acesta, care în noiembrie 2009 a fost numit şef al serviciului de pază la „IPTEH”.
 
Şoferul îşi aminteşte cu lux de amănunte de cafelele băute cu şoferul Baliţchi la staţia terminus a rutei de microbuz 104, situată paradoxal puţin mai sus de Vama Chişinău, în preajma Grădinii Botanice din capitală. Mi-a povestit în detalii cum în campaniile electorale din 2009 Baliţchi aducea postere cu reclamă PLDM, pe care le lipea pe microbuzele sale, dar şi le împărţea şi celorlalţi şoferi. „Ne convingea în 2009 să votăm pentru Filat, care va duce Moldova în Europa şi ne va scoate din… rahat (în original a sunat altfel). Viaţa lui Filat şi a lui Fedea chiar s-a schimbat, numai nu a noastră. Acum e şef la Vamă şi nu mai are treabă cu noi. Am avut o problemă cu Vama şi nici măcar nu mi-a răspuns la telefon”, îmi zice şoferul arătând cu mâna spre clădirea Vămii.
 
surse anonime

0