681

Omul Săptămînii – Preşedintele Republicii Moldova


De data aceasta, şeful statului nu s-a limitat doar la un apel, ci a venit şi cu propuneri concrete În această săptămînă, Preşedintele Nicolae Timofti a mai făcut o tentativă de a-i împăca pe liderii Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) şi de a asigura stabilitatea politică în Republica Moldova.
Aceasta după ce precedentul său apel a fost ignorat totalmente, liderii AIE dedîndu-se unor noi atacuri reciproce cu şi mai multă vehemenţă ca anterior.
 
De data aceasta, şeful statului nu s-a limitat doar la un apel, ci a venit şi cu propuneri concrete. Astfel, el a cerut Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) să renunţe la decizia sa unilaterală de denunţare a Acordului Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), Partidului Democrat – să renunţe la propunerea sa privind revenirea la aşa-numita variantă zero, care presupune demisia Premierului şi a Speakerului, iar Partidului Liberal – să-şi reconfirme sprijinul pentru AIE.
Deşi Preşedintele a spus că „crede cu tărie că în politică trebuie să predomine raţiunea în faţa emoţiile şi interesul ţării în faţa intereselor de partid”, se pare că mesajul său nu prea a fost auzit. Cel puţin, nu de către toţi cei cărora le-a fost adresat. Şi aceasta chiar dacă şeful statului a făcut trimitere la „un moment istoric decisiv”, dat fiind faptul că „în lunile ce urmează se hotărăşte soarta noastră de mai departe – fie rămînem captivii trecutului, fie ne aliniem marii civilizaţii europene, care ne-a întins mîina”. „Păstrarea AIE este singura opţiune de continuare a procesului de integrare europeană. Sînt convins că liderii AIE conştientizează că nu există alternativă căii de conciliere şi unitate”, a declarat Preşedintele şi acest mesaj al său a demonstrat că, din păcate, la acest moment, e singurul lider politic din Moldova care are capacitatea să evalueze corect situaţia şi să privească mult mai departe decît ziua de azi.
În condiţiile în care măcelul politic va continua (iar acest lucru cu siguranţă se va întîmpla, dacă e să judecăm după acţiunile şi declaraţiile liderilor politici), Nicolae Timofti va ajunge unicul lider politic autentic din Republica Moldova. Iar aceasta va deschide în faţa sa perspective pe care acum un an nimeni nu le-ar fi putut bănui.
TRIBUNA precizează: Nicolae Timofti s-a născut la data de 22 decembrie 1948 în satul Ciutulești. A crescut într-o familie cu cinci copii. După studiile medii școlare în orașul Florești, Nicolae Timofti face facultatea de drept a Universității de Stat din Moldova (1967-1972), apoi serviciul militar (1972-1974) în grad de ofițer – locotenent și locotenent superior. După armată, lucrează doi ani consultant superior la Ministerul Justiției. În 1976 este ales judecător la sectorul Frunze din orașul Chișinău, funcție pe care o exercită în următorii patru ani. În 1980 este transferat ca judecător la Judecătoria Supremă. În iunie 1990 este ales vicepreședinte al Judecătoriei Supreme – Președinte al Colegiului Penal. În 1996 este numit Președinte al Curții de Apel și destituit din această funcție în decembrie 2001, fără careva motive justificate. Din 1996 pînă în 2012 este Președinte al Asociației Judecătorilor din R. Moldova. Din 2010 pînă în 2012 a exercitat funcţia de Președinte al Consiliului Superior al Magistraturii. La data de 16 martie 2012, cu voturile a 62 de deputaţi, a fost ales în funcţia de Preşedinte al republicii.

0