740

Filat are de ales între o demisie ”frumoasă” şi una "ruşinoasă"

Vlad Filat este prins în capcană și are de ales doar din două căi. Comentatorii politici consideră că în situaţia politică creată premierul Vlad Filat ar trebui să demisioneze până ca Parlamentul să-l demită marţi prin moţiunea de cenzură.
Vlad Filat este prins în capcană și are de ales doar din două căi: să demisioneze frumos și să plece cu capul sus, sau să aleagă calea rușinoasă ce presupune a fi detronat de moțiune de cenzură, consideră analistul de la IDIS Viitorul, Corneliu Ciurea .
Şi expertul Vitalie Catană consideră că deşi ”premierul a nimerit la strâmtoare”, nu este dispus să cedeze, chiar dacă anterior a declarat că este gata să facă ”doi paşi înapoi”. Intransigenţa lui Filat va provoca demiterea guvernului. „Filat nu arată nici un pic de dorință de a negocia, cred că acest lucru va duce spre votarea moțiunii. Prim-ministrul nu are prea multe de ales, el este constrâns de acțiunile colegilor de alianță și este clar că se așteaptă demisia acestuia. În cazul dat, Partidul Democrat este în avantaj pentru că din anumite motive etice și morale, oameni de-ai lor deja și-au anunțat demisia: Vlad Plahotniuc și Valeriu Zubco. Vlad Filat declară că face doi pași înapoi, dar nu se vede asta. Or, cei doi pași ar trebui să fie destituirea miniștrilor implicați în scandaluri.”, spune Vitalie Catană.  
Totodată, analistul face referire şi la insuccesele guvernului Filat, sugerând că acesta este încă un motiv pentru demisia guvernului. ”Auzim doar promisiuni. Ministerul Sănătății a promis reducerea prețurilor la medicamente, dar nu s-a întâmplat nimic. În agricultură e dezastru, și în învățământ la fel, se închid școli care trebuie și care nu trebuie închise. Demisia nu mi se pare atât de tragică, se va vota un alt Guvern, iar ceea ce se întâmplă la moment este un exercițiu de testare a europenității declarată de domnul Filat”, a declarat Catană. 

"Vlad Filat este un personaj politic care a avut un anumit rol pozitiv în politica Republicii Moldova și anume cel de a trece țara de la epoca autoritară a lui Vladimir Voronin la o realitate democratică. Astăzi, însă Republica nu mai are nevoie de Filat, ci de un alt premier care să nu ascundă în spate atâtea scandaluri de corupție, fără credibilitate internă cât și externă", a declarat analistul Roman Mihăieș. Potrivit acestuia,Vlad Filat ar trebui să înțeleagă că timpul său a trecut iar dacă nu-şi va prezenta demisia, PD va vota moțiunea de cenzură la fel ca socialiștii lui Igor Dodon sau deputatul independent Mihai Godea.


0