762

Moţiunea de cenzură propusă de PCRM ar putea fi votată de Parlament , opinie

”Şansele ca moţiunea de cenzură propusă de PCRM să fie votată de Parlament sînt destul de mari", consideră expertul politic Vitalie Catan.

Solicitat de reporterul "Infotag" să comenteze decizia PCRM de a înainta în Parlament o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, expertul a menţionat că în continuare rămîne ca Partidul Democrat, care a solicitat în repetate rînduri ca premierul Vlad Filat să-şi dea demisia, să decidă dacă susţine sau nu iniţiativa PCRM.
"Ţinînd cont de insistenţele în acest sens ale PD din ultima perioadă, nu cred că în trei zile, termen în care trebuie să fie discutată moţiunea de cenzură, democraţii îşi vor schimba punctul de vedere. Decizia le aparţine. Cert este că în societate s-a acumulat o masă critică împotriva actualului guvern, care este perceput drept unul corupt şi neprofesionist. Anume din acest considerent cred că riscul ca votul PD şi PCRM să fie considerat drept unul negativ, este destul de mic", a conchis expertul.
În opinia lui, dacă chiar de la bun început premierul ar fi încercat cel puţin să pună problema demiterii unor miniştri, acuzaţi sau bănuiţi de acte de corupţie, acest lucru ar fi atenuat cumva nemulţumirea faţă de activitatea Guvernului.
"Acum PD şi PL invocă faptul că cei din tabăra lor, în special Vlad Plahotniuc, Valeriu Zubco sau Ion Lupu, au renunţat la funcţii. Evident, în aceste condiţii se aşteaptă ca acelaşi lucru să fie făcut şi de unii funcţionari şi miniştri numiţi de PLDM. Democraţii şi liberali consideră că ei au dat satisfacţie presiunilor opiniei publice, în timp ce Filat nu acceptă să procedeze la fel, chiar dacă unii miniştri PLDM sînt acuzaţi de CNA de acte de corupţie, trafic de influenţă etc. Dacă un ministru a greşit, atunci acesta trebuie demis, pentru că există persoane care-l pot înlocui", a spus Vitalie Catan.
Referindu-se la justificarea premierului că "orice persoană este nevinovată pînă la proba contrarie", expertul a menţionat că, în acest caz, Vlad Filat operează cu standarde duble. "Acelaşi lucru putea fi invocat şi în cazul lui Vlad Plahotniuc sau Valeriu Zubco. Nicio instanţă de judecată nu a demonstrat vinovăţia acestora. În cazul miniştrilor PLDM, acuzaţi de acte de corupţie, Filat vrea proba contrarie. Pînă să se ajungă la aceasta însă, conţinutul discuţiilor telefonice făcute publice este mai mult decît relevant pentru opinia publică, vizavi de modul cum se iau deciziile în ţară", a spus expertul, care a precizat că dacă aceste discuţii nu apăreau în public, atunci exista riscul ca ele să nu poată fi făcute publice niciodată.
0