745

Deputați PD, împotriva demiterii Guvernului

Moţiunea de cenzură iniţiată ieri de comunişti scindează tabăra democraţilor. După ce ieri liderul PD, Marian Lupu, a declarat că formaţiunea sa va susţine proiectul de hotărâre privind acordarea votului de neîncredere Guvernul Filat, astăzi, mai mulţi subalterni de ai săi s-au declarat împotriva moțiunii de cenzură.

„Eu sunt contra acestei moțiuni. Vom discuta în fracțiunea și vom lua o decizie. S-ar putea să o votez, dar s-ar putea și să nu o votez. Cred că în prim plan trebuie să fie interesele Republicii Moldova. Noi am ales calea de integrare europeană. Ar fi o greșeală enormă să ratăm șansa pe care o avem toamna La Vilnius. Interesele RM trebuie să fie mai presus decât interesele de partid”, a declarat, pentru Jurnal TV, deputatul PD, Iurie Bolboceanu.  
Unii democraţi se arată indeciși și afirmă că nu au încredere în fracţiunea PCRM.  

„Avem multe argumente. Eu am o experiență anumită de relații cu partidele din Parlament. Nu vrem să călcăm din nou pe greblă”, afirmă și liderul fracțiunii PD, Dumitru Diacov. 

„Există foarte multe dedesubturi cu privire la ce se va întâmpla după vot, ce se va întâmpla ulterior cu Guvernul, care vor fi acțiunile ulterioare, pentru că e simplu a vota moțiunea de cenzură, dar nu este o decizie care să răspundă la toate întrebările”, a adăugat deputatul democrat Oleg Țulea.  

Surse din cadrul Partidului Democrat au declarat pentru Jurnal TV că şi deputatul Stela Jantuan ar fi în lista celor care se împotrivesc demiterii Executivului.  

Ieri, fracţiunea PCRM a iniţiat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Filat. Comuniştii a acuzat cabinetul de miniştri că este corupt şi iresponsabil. Liderul PCRM Vladimir Voronin a ameninţat cu revoluţie în cazul în care nu vor fi organizate alegeri anticipate.  

Pentru a fi acordat votul de neîncredere Executivului, este nevoie de votul a cel puţin 51 de deputaţi.

0