732

Scrisoare deschisă către președintele RM, Nicolae Timofti

 Stimate, Domnule Președinte,

Din 2002 și până în prezent mi-a fost dat să apăr lume diferită, cu probleme reale sau inventate de autorități sau de alți particulari, oameni gata să înfrunte sistemul judecătoresc moldovenesc pentru a accede la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dar și persoane ce s-au lăsat păgubașe în fața unei mașinării de privare de proprietăți și chiar de libertate. 

Știți bine, în ultima perioadă de timp, țara noastră se face tot mai cunoscută datorită unui fenomen numit impropriu „atacuri de tip raider”, în fapt fiind vorba despre atacuri banditești organizate de persoane obscure, unele dintre ele ajunse recent în fruntea instituțiilor politice și de drept. 

Prin intermediul unei justiții corupte acestea au preluat și preiau fraudulos proprietăți din domeniul public și privat, iar pe cei ce îndrăznesc a li se opune îi persecută, îi bagă la pușcărie, iar dacă întârzie să o facă îi bagă în exiluri istovitoare și îi poartă în contumacie prin justițiile lor criminale. 

Activitățile frauduloase de preluare a domeniului de alimentare cu carne, al celui hotelier, al energiei electrice, al metalelor desfășurate în perioada guvernării comuniste continuă și până în prezent cu „atacuri raider” asupra domeniul financiar bancar, realizate în mod identic prin hotărâri judecătorești emise la comandă de un grup restrâns de judecători corupți, împotriva unor indezirabili ai sistemului și ai celui ce îl controlează. 

Instanțe și instituții fără competență, dar controlate politic, manipulări de registre, dosare substituite, dosare distribuite pe interes, sperjururi, tăinuiri de acte irevocabile și de probe, acte judecătorești emise pe bază de documente false, hotărâri ascunse de jertfe până după executarea acestora și a proprietăților lor, condamnări ad-hoc fără probe și chiar fără dosar pe masă în vederea satisfacerii poftelor bolnave ale comanditarului - constituie arsenalul de mijloace aplicat împotriva victimelor de către beneficiarul final. 

În ultimii trei ani de zile am făcut o serie de memorii, sesizări, apeluri publice către instituțiile de drept ale statului nostru în vederea investigării faptelor expuse și tragerii la răspundere a celor vinovați, care au rămas, însă, nesoluționate, drept consecință a controlului politic instalat asupra acestora.  

Domnule Președinte, personal consider că pentru toate acestea, mai devreme sau mai târziu, spre regret, NU CRIMINALII, DAR REPUBLICA MOLDOVA va trebui să răspundă la Curtea Europeană, acolo unde au fost deja sesizate cele două valuri ale atacurilor raider și condamnările ilegale ale victimelor acestora. 

Societatea civilă, liderii de opinie, mass-media l-au demascat în repetate rânduri pe Vladimir Plahotniuc ca fiind beneficiarul final al atacurilor raider, iar în calitatea mea de avocat am făcut publice o serie de probe ce confirmă acest lucru, acumulate atât în instanțele și instituțiile naționale, cât și prin intermediul unor instanțe incoruptibile a unor state civilizate cu adevărat de drept, în special cele de la Curtea Supremă de Justiție de la Londra.  

Referire la implicarea lui Vladimir Plahotniuc în acțiuni ilegale o fac actele tăinuite până nu demult de înalți funcționari de stat și recentele dezvăluiri din Plenul Parlamentului a îndelungatei monitorizări a Interpolului, exercitată asupra acestuia, inclusiv în perioada în care deținea funcția de prim-vicepreședinte al Parlamentului și vicepreședinte al Consiliului Național pentru reforma organelor de ocrotire a normelor de drept, numit prin Hotărârea Parlamentului nr. 5  din  30.12.2010 și, respectiv, prin decretul președintelui-interimar nr. 134-VI  din  19.05.2011 și decretul prezidențial nr. 219-VII  din  06.08.2012. 

Domnule Președinte, ținând cont de votul de neîncredere acordat de către Parlamentul R. Moldova lui Vladimir Plahotniuc pentru prejudicierea imaginii țării și prestația sa controversată, incompatibile cu postura de reformator al justiției, precum și de suprimarea funcției de prim-vicepreședinte al Parlamentului, Vă solicit să dispuneți excluderea acestuia din componența Consiliului naţional pentru reforma organelor de ocrotire a normelor de drept, facilitând astfel procesul de decriminalizare a justiției și a statului de drept. 

Cu respect, 

Andrei Năstase, 
Avocat 

0