852

Greceanîi: Criza prin care trecem poate fi soluţionată doar de un Guvern tehnocrat

Situaţia critică din domeniile vitale ale ţării poate fi rezolvată doar de un Guvern technocrat, care nu se gândeşte la interesele de partid, iar membrii Executivului sunt oameni profesionişti.

De această părere este deputatul neafiliat Zinaida Greceanîi, care a acordat un interviu postului de radio Europa Liberă. Parlamentarul vorbeşte, de asemenea, şi desprepretenţiile Fondului Monetar Internaţional, înaintate ţării noatre şi necesetatea acestei structuri în Moldova.  
"Acum guvernarea poate fi salvată doar de un Guvern technocrat, deoameni profesionişti, care ştiu cum trebuie să facă şi nu se ocupă de politică. Doar un asemenea Executiv ar putea să salveze situaţia actuală. Eu înţeleg că este foarte greu, dar dacă guvernanţii, politicienii, nu vor înţelege acest lucru, atunci pot fi şi alegeri anticipate. Doar că de la acestea n-are de câştigat nici ţara, nici cetăţenii.Nimeni nu va veni din alt stat să ne facă ordine la noi acasă. (…). O să ne ajute, dar nu interminabil", a declarat Zinaida Greceanîi.
Fotul premier a mai spus că în procesul de negocieri cu FMI, Guvernul nu trebuie să accepte orice condiţii. În acelaşi timp, spune Greceanîi, reprezentanţii misiunii ar trebui să meargă prin toată Moldova să vadă care sunt realităţile.
"Cei de la Fondul Monetar Internaţional, inclusiv reprezentanţa de aici, trebuie să meargă prin ţară să vadă care sunt realităţile. Eu îmi aduc aminte de domnul Johan Mathisen, dumnealui mergea cu mine la audierea cetăţenilor în teritoriu şi vedea în localităţi ce se face, care este realitatea şi ştiţi că după aceea a început să-şi schimbe viziunea. Dacă nu ştii să negociezi şi nu ştii să-i convingi cum este mai bine pentru ţară, se întrerupe programul cu Fondul Monetar Internaţional. Ei foarte uşor se supără. FMI-ul nu s-ar amesteca în majorarea salariilor bugetarilor, dacă ar fi respectaţi paramentrii bugetari. Dacă nu se respectă, ei spun: "faceţi ceva. Nu puteţi să colectaţi impozitele, atunci majoraţi taxele. Nu vă este suficient, reduceţi din cheltuieli". Dar există şi altă modalitate, să asigure o mai bună administrare atât fiscală, cât şi vamală. Nu trebuie să fie presat businessul", a mai spus deputatul neafiliat.
Totodată, Zinaida Greceanîi a declarat că în 20 de ani de colaborare cu FMI, Moldova nu a avut de câştigat prea multe. "Asta pentru că reformele care s-au implementat n-au fost acele reforme care într-adevăr erau necesare pentru ţară. Vina este a celor care conduc ţara", explică fostul premier.
Acum două zile, Misiunea de evaluare a Fondului Monetar Internaţional a anunţat că îşi amână vizita în Moldova. Decizia a fost luată de comun acord cu Guvernul de la Chişinău, din cauza instabilităţii politice de la noi. Acest lucru înseamnă şi amânarea acordării tranşei de 70 de milioane de dolari pentru ţara noastră.
0