844

Necazurile Bancii de Economii profit pentru altii




Ţara noastră, Republica Moldova, parcă este programată să intre în diferite conflicte la fiecare sezon. Dacă pînă acuma erau atacurile rider pe primul loc, la moment conflictul despre Banca de Economii a tăiat răsuflarea la toţi cetăţenii acestei ţări.
 
Şi cum toate noutăţile le putem afla de la comunişti, tot de la ei, dar în special de la Victor Gurău am aflat că actual guvernare a fost cea care a declanşat furtul de la bancă cu peste un miliard de lei şi tranzacţiile ilicite. În opinia lui, banca este adusă, în mod intenţionat, la faliment, pentru a fi cumpărată ulterior pe un preţ de nimic.
 
Gurău a prezentat şi o informaţie, care ar fi fost preluată dintr-un proiect de raport al Fondului Monetar Internaţional în care se atestă situaţia gravă de la Banca de Economii şi riscă să dea faliment, dacă în decurs de două luni nu-i vor fi acordate aproape 600 de milioane de lei. De asemenea, FMI atenţionează că „o prăbuşire şi lichidare dezogranizată va avea efect major asupra pensionarilor, va contamina deponenţii altor bănci, şi se va răsfânge negativ asupra situaţiei financiare”, potrivit lui Gurău. 
 
El a mai declarat că „furtul” de aproximativ 1,5 miliarde de lei (ceea ce reprezintă aproape 10% din bugetul pentru 2013) ar fi fost făcut în special prin intermediul creditelor neperfomante acordate în ultimele luni, dintre care, potrivit unor acte, 300 de milioane de lei ar fi fost transferate unor firme off shore. 
 
El a precizat că găjurile nu vor acoperi nici pe departe creditele acordate. „Aceste credite nu pot fi făcute fără consiliul de administraţie al băncii, care a fost schimbat în vară. Dacă pentru 9 luni banca a avut venituri de 38 de milioane, ce s-a întâmplat în aceste patru luni? Cu ce s-a ocupat administraţia Băncii, cu se s-a ocupat Banca Naţională?”, s-a întrebat Gurău.
 
Victor Gurău a mai afirmat că aceste credite dubioase au fost acordate cu aprobarea Consiliului de Administraţie, care, precizează el, „este al lui Filat”.
 
Banca de Economii a Republicii Moldova trece printr-o criză dezastruoasă.
 
Pentru a înlătura aceste problem, liderul Partidului Socialiştilor a venit şi cu cîteva soluţii.
 
1. Majorarea capitalului social presupune emisie suplimentara de actiuni. Statul cu cota de 56% trebuie sa aloce 280 de milioane de lei din Bugetul de stat pentru anul 2013, care are deja o gaura de peste 1,5 mlrd lei, drept urmare a prognozelor macroeconomice eronate, fapt criticat de socialisti in octombrie 2012, in cadrul dezbaterilor parlamentare. Daca statul nu va aloca aceste mijloace, apare riscul pierderii pachetului de control si coborarea cotei statului sub 50 la suta. Daca statul gaseste 280 mln, nu exista certitudinea ca actionarii privati vor accepta sa aloce 220 mln lei pentru acoperirea incompetentei si faradelegilor comisie de conducerea Bancii si Consiliul de Administratie, compus din functionari publici.
 
2. Credit preferential de la BNM ar putea fi o solutie, cu conditia ca se face o ancheta detaliata si transparenta, cu scopul penalizarii functionarilor vinovati si principalul se reuseste restituirea unei parti din creditele neperformante. Mijloacele creditare restituite de agenti economici in favoarea BEM ar putea servi drept surse de intoarcere a creditului alocat de BNM. In caz contrar, nu exista nici o garantie si nici un sens pentru BNM sa aloce banii statului pentru a salva BEM", spune Dodon.
 
In acelasi timp, liderul socialistilor subliniaza faptul ca pentru realizarea celor descrise mai sus este necesara vointa politica si aprobarea unei decizii, prin votul majoritatii parlamentare.
 
Dacă se va ţine cont de soluţiile lui Dodon sau nu, încă nimeni nu ştie, cert este faptul că am ajuns să ne plîngem singuri de milă.
 
Dincolo de situaţia actuală concretă, cînd un nou scandal are menirea să mai dilueze din intensitatea celui legat de vînătoarea cu procurori şi judecători, acesta are legătură, indiscutabil, şi cu interesele clanurilor oligarhice din interiorul Alianţei, care-şi doresc redistribuirea sectoarelor de influenţă economică.
 
Articol scris de Mariana Ipati


0